Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bosić: Mislim da je prošlo vrijeme za promjenu Izbornog zakona

BiH

bosic

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić (SDS) je, nakon hitne sjednice tog doma o temi „Privremeni izvještaj Evropske komisije za 2018“, izjavio novinarima da je ovo jedna od najvažnijih životnih tema za građane BiH i da zaslužuje kvalitetnu i pripremljenu raspravu.

– Mislim da su s pravom poslanici odlučili, većinom glasova, da dobiju na vremenu, da se uputi u komisijsku fazu ovaj izvještaj i da se traži rasprava s ljudima iz Vijeća ministara BiH o tome ko šta treba da uradi – kazao je Bosić.

Ponovio je ranije izneseni stav da „i ovdje duvaju predizborni vjetrovi“, ali smatra da je bila pozitivna namjera predlagača da se ovo istakne kao vrlo važna tačka i da treba ostati na tome da se na narednoj sjednici obavi kvalitetna rasprava o tome.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao je da je tačno da već izvjesni vremenski period ne postoji jasno definirana parlamentarna većina i da „to nije nikakva tajna“.

– Ovo Vijeće ministara se uglavnom ponaša kao manjinska vlast, odnosno usvajaju se odluke od tačke do tačke i pravi se parlamentarna većina od tačke do tačke – kazao je Bosić.

Upitan da prokomentira jučerašnje obraćanje predsjednice Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentine Matviyenko u Domu naroda državnog parlamenta, Bosić je kazao da je ona vjerovatno rekla šta je njenja vizija nekog problema.

– Rusija je ovdje kao članica PIC-a politički igrač koji, ne samo posmatra, nego donosi i odluke, tako da ne bih komentarisao šta je rečeno. Očekujem od svih, pa i od predstavnika Rusije, da se poštuje Ustav i Dejtonski mirovni sporazum i da se su skladu sa dejtonskim Ustavom poštuju nadležnosti svih nivoa vlasti, od općina, kantona, entiteta do države BiH – kazao je Bosić.

Na novinarsko pitanje u vezi sa izmjenama Izbornog zakona, kazao je kako misli da je prošlo vrijeme za promjenu Izbornog zakona, „da veći idemo u izbore u jednoj kriznoj situaciji i da ćemo tek poslije izbora tražiti način kako da se ona razriješi“.