Bosić: Na Balkanu postoji nekoliko problema koji mogu da eskaliraju

Mladen Bosic

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen Bosić učestvuje u radu Crans Montana foruma u Ženevi, posvećenog globalnoj sigurnosti.

Obraćajući se učesnicima Foruma, Bosić je na panelu 100 godina nakon Prvog svjetskog rata govorio o savremenim sigurnosnim izazovima i procesu evropskih integracija na Balkanu.

– Pitanje sigurnosti i stabilnosti jedno je od ključnih pitanja, kojima treba posvetiti veliku pažnju, i trebamo izvući pouke iz prošlosti. Tačno prije 100 godina je došlo do okončanja tragičnog sukoba u kome su stradali milioni ljudi. Na Balkanu je u prošlom vijeku vođeno više krvavih ratova i zbog toga treba učiniti sve da se sukobi u budućnosti više ne ponove. Na Balkanu i dalje postoji nekoliko neuralgičnih tačaka i problema koji mogu da eskaliraju, i zato je važan dijalog, kao i nastavak procesa evropskih integracija jer integracijom zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju pitanje granica između država postaje irelevantno. Nije dobro da stabilnost na Balkanu počiva na jakim liderima, nego na pametnim liderima koji su u stanju da kompromisima i dogovorom rješavaju međudržavne probleme – rekao je Bosić u obraćanju učesnicima Crans Montana foruma.

U radu dvodnevnog skupa u Ženevi između ostalih učestvuju i bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, bivša predsjednica Vlade Ukrajine Julija Timošenko, katalonski lider Karlos Pudždemon i predstavnici još dvadesetak zemalja svijeta, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.