Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Mostaru promovisana knjiga “Svjedoci zla”: Politika zla i danas je živa

IMG_0124

Knjiga “Svjedoci zla” autora Faruka Velea i Akifa Agića promovisana je večeras u Centru za kulturu Mostar. U prisustvu više stotina građana, uz Velea i Agića, o djelu su govorili i bivši mostarski muftija Seid ef. Smajkić i predstavnica porodica ubijenih heroja iz zgrade Vranica, Azra Penava.

Vele je u izjavi za medije prije početka promocije kazao da knjiga u fokus stavlja žrtvu, a da su Mostar i Vranica dobili poseban prostor zbog težine zločina i boli koju su podnijeli članovi porodica ubijenih.

“Posebna priča je njihova potraga za pravdom. Nevjerovatno je da 25 godina  nakon zločina ti ljudi nisu dobili adekvatnu satisfakciju. To je poraz pravosuđa HNK-a ili poraz cijele Bosne i Hercegovine. Zločinci i dalje hodaju slobodno, dok se istovremeno šalju strašne poruke kojim se projekti oživljavaju i glorificiraju”, kazao je Vele.

Agić je kazao da je knjiga namijenjena mladima koji dolaze. Kazao je i da bi rat bio mnogo blaži i s manje žrtava da nije bilo zločinačke politike Franje Tuđmana.

“Politika koja je vršila agresiju i strašne zločine u BiH i danas je živa. Armija RBiH u minulom ratu porazila je HVO i HV, kasnije je došlo do primirja, ali nikad i do prestanka neprijateljskog djelovanja Hrvatske prema BiH. Osnivač HDZ-a i ratni zločinac Franjo Tuđman išao je sa sloganom: muslimani, šta je to?”, izjavio je Agić.