Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bosić: Nema spajanja izbora u BiH, problem je u FBiH

mladen-bosic113

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je večeras da se vode razgovori o mogućem spajanju lokalnih i opštih izbora, ali da za sada o tom pitanju nema konsenzusa političkih stranaka u BiH.

Bosić smatra da bi spajanje izbora bilo dobro zbog izbjegavanja “stalnog izbornog ciklusa”, ali da to pitanje neke stranke u Federaciji BiH dovode u vezu sa promjenom Izbornog zakona u Mostaru i rješavanjem pitanja “Sejdić-Finci”, pa će iduće godine sigurno biti lokalnih izbora.

Bosić je rekao da je potrebno mijenjati Izborni zakon BiH na način da se obezbijedi da izborni mandati pripadnu strankama, a ne pojedincima, dodajući da isti stav dijeli većina političkih partija, osim vladajuće koalicije u Republici Srpskoj.

“Ovakav nivo političke korupcije, gdje se dobijaju mandati u jednoj stranci, a kasnije prodaju drugoj, obesmišljava demokratiju i izborni proces. Postavlja se pitanje – zašto bi glasači izašli na izbore i glasali za nekog kandidata ako sumnjaju da će on sutra prodati svoj mandat”, pita se Bosić.