Bakir Izetbegović: Manje stranke imaju velike pretenzije

bakir izetbegovic stranka

Nakon trosatne sjednice Kolegija SDA, predsjednik stranke Bakir Izetbegović kazao je da će formiranje vlasti na nivou FBiH “ići sporo jer male stranke imaju veće pretenzije i očekivanja od rezultata koje su ostvarili na izborima”, piše Patria.

– Ne bih licitirao sada o kome je riječ, ali mislim da će se to na kraju okončati kako treba, istakao je Izetbegović.

Inače, od ranije je poznato da je SDA potpisala sporazum sa BPS-om, SBiH, A SDA te je bilo najavljeno formiranje nove vlade do početka septembra. Međutim, sada je izvjesno da od takve brzine i rješavanja krize u FBiH neće biti ništa.

Izetbegović je najavio i sastanke u Banjoj Luci sa koalicionim partnerima iz Saveza za promjene

Izetbegović je izjavio da se na sjednici Kolegija SDA pričalo i o SBB-u i onome što se desilo nakon što je Izetbegović kazao da je raspoložen za sastanak sa Fahrudinom Radončićem ukoliko ga on pozove.

– I tu je dosta toga iskonstruisano nakon čega su krenula bespotrebna prepucavanja a ustvari cijela priča je krenula iz Mostara kada je Dragan Čović imao sastanak sa Radončićem. Rekao sam da ću se rado sastati sa Radončićem, a evo i sada možda krene takav signal od nas za sastanak jer zbog te šire koalicije mogli bismo praviti značajnije pomake u zemlji, istakao je Izetbegović.

Predsjednik SDA potvrdio je i da je dobio pismo četvorice poslanika iz PD PS BiH, a koji su u njemu izrazili svoje nezadovoljstvo.

– Dobio sam upravo to pismo, ali ga nisam još pročitao, kratko je kazao Izetbegović.

Na sjednici Kolegija govorilo se i o kadrovskim rješenjima, a Izetbegović je priznao da postoje neka nezadovoljstva.

– Imamo naprimjer BH Telecom gdje su četiri čovjeka iz Zenice, sada EP BiH gdje su zastupljena tri čovjeka iz TK, a ljudi iz Sarajeva i HNK skoro da nema nikako. Vidjet ćemo, tu će se morati nešto mijenjati, dodao je Izetbegović.

Članovi Kolegija SDA dogovorili su i održavanje sjednice Predsjedništva ove stranke koja će biti u petak održana u Banjoj Luci, a tema će biti stanje povratnika Bošnjaka u RS-u.

Također, Izetbegović je najavio i sastanke u Banjoj Luci sa koalicionim partnerima iz Saveza za promjene, posjetu Ferhadija džamiji, a na upit da li će se možda sresti i sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom kratko je kazao da “ne vjeruje”.

Također, Kolegij SDA dao je snažnu podršku entitetskom i državnom premijeru u vezi s njihovim prijedlozima da se ponovo pokrene proizvodni pogon spaljene tvornice Krivaja, a bilo je govora i o hitnosti rješavanja problema izvoza mlijeka u EU.