Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Bosić: Platforma za mir izazvala toliko teških riječi

20/06/2018

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka – SDS) pozvao je danas na sjednici da se smiri situacija u okviru rasprave o Platformi za mir, bez obzira na predizborno vrijeme.

– Ako diskusija o Platformi za mir izaziva ovoliko teških riječi, šta bi bilo da je neko ponudio platformu za konflikt – upitao je.

Podsjetio je da je svako zlo počinjalo od teških riječi, a u BiH svi znaju šta znače teške riječi, dodajući da je mislio da se ovaj parlament drži okvira od kojih neće odstupati. Napomenuo je da su i u drugim parlamentima rečene teške riječi, ali da oni nisu doživjeli što su građani BiH.

Ovakav poziv Bosića uslijedio je nakon razmjene replika između poslanika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Nikole Lovrinovića i poslanice Demokratske fronte (DF) Maje Gasal-Vražalica o stavovima prema hrvatskom narodu u BiH.

Lovrinović je kazao da Gasal-Vražalici ne poštuje stavove hrvatskog naroda te dodao da bi Gasal-Vražalica bila najsretnija da i u HDZ-u razmišljaju kao ona, što je poslanica DF-a odbacila, naglasivši da ni u kom slučaju ne želi da Lovrinović i ona imaju iste stavove.

Potvrdila je da itekako poštuje stavove i hrvatskog i svakog drugog naroda te je podsjetila Lovrinovića da se on toliko dugo bavio politikom, a na koji način je to radio dokazuje i činjenica da ga je suspendirao visoki predstavnik u BiH.

Zbog takve diskusije zatražena je i polusatna pauza od poslanika HDZ-a, ali je rasprava nastavljena i nakon pauze u sličnom tonu te su razmijenjeni i stavovi o tome ko će koliko glasova osvojiti na oktobarskim općim izborima te obračunima unutar stranaka.

Poslanik Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović pozvao je predstavnike svih stranaka u državnom parlamentu da se dogovore i nađu način da ovaj dokument bude jednoglasno usvojen, ali poslanica DF-a Mensura Beganović podsjetila je da Platforma ne mora biti jednoglasno usvojena.

– Neka svako glasa kako smatra da treba i to će biti pravo stanje stvari u BiH – podvukla je.

Nakon okončanja rasprave o ovoj tački dnevnog reda uslijedila ja rasprava o Informaciji o provođenju Plana hitnih mjera i realiziranju aktivnosti vezanih za migrantsku krizu, a raspravu o ovom pitanju zatražili su poslanici HDZ-a BiH Borjana Krišto, Nikola Lovrinović i Predrag Kožul.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.