Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Bosić traži od RAK-a da ograniči cijenu mobilnih usluga

10/06/2015

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razmatrali su na današnjoj sjednici u Sarajevu Informaciju Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) o cijenama usluga mobilnih operatera koju je zatražio poslanik SDS-a Mladen Bosić.

Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma zadužila je RAK da u roku od 90 dana osigura usklađivanje nivoa cijena usluga mobilnih operatera u BiH s cijenama u regionu.

[pull_quote_right]I u Informaciji koju je RAK pripremio navodi se da je evidentno da su cijene usluga mobilnih komunikacija u BiH iznad cijena u zemaljama regiona[/pull_quote_right]

Također, Komisija je zaključila da građani BiH plaćaju najviše cijene mobilnim operaterima, što utiče na ukupno ekonomsko-socijalno stanje i privredni razvoj države.

Bosić je zatražio da poslanici prihvate inicijativu kojom se zadužuje RAK da ograniči cijenu usluga mobilnih operatera, ističući da su cijene u BiH drastično više, krše se tržišni principi, a za sve je kriva neka vrsta monopola koji su uspostavila tri nacionalna operatera i u tom lancu najviše ispaštaju građani.

Podvukao je i da su ti telekom operateri vlasnici manjih kompanija, dodajući da na taj način nastoji prikazati da u BiH postoji tržište mobilne telefonije.

I u Informaciji koju je RAK pripremio navodi se da je evidentno da su cijene usluga mobilnih komunikacija u BiH iznad cijena u zemaljama regiona, prije svega u odnosu na Hrvatsku i Srbiju, a posebno su primjetna odstupanja u cijeni pretplate.

Poslanici će konačan stav o Bosićevoj inicijativi dati nakon što obave rasravu o svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.