Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inzko: Nove vlasti imaju punu podršku, ali moraju biti brže

BiH

Meeting of the Swedish Foreign Minister Carl Bildt, European Commissioner for Enlargement Olli Rehn and Deputy Secretary of State James Steinberg with the leaders of the main Bosnian parties

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko kazao je danas da su ekonomske i političke reforme, uz puno poštivanje vladavine prava, ključni elementi za oporavak BiH te da su zemlje članice UO PIC-a spremne da pomognu novim bh. vlastima da taj plan provedu u djelo.

Inzko je to ocijenio nakon sjednice političkih direktora Upravnog odbora (UO) Vijeća za provedbu mira (PIC) koja je održana u Sarajevu 9. i 10. juna. Naglasio je da je komunike PIC-a jednoglasno usvojen, što do sada nije bio slučaj.

[pull_quote_right]Naveo je da se PIC sa opreznim optimizmom nada da će vlasti djelovati efikasnije[/pull_quote_right]

UO PIC-a, dodao je, pozdravio je stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanje BiH (SSP) Evropskoj uniji (EU) jer se tim otvaraju mogućnosti za bolji život građana BiH.

– Ali, da budemo jasni, to je mogućnost, ali nije garancija – potcrtao je Inzko, dodajući da bi mogućnost napretka postala stvarnost, nove vlasti na entitetskom, kantonalnom, državnom i općinskom nivou moraju postići puno više u slijedeće tri i po godine.

Na sjednici je također razgovarano o ostvarivanju konkretnih rezultata te kako na najbolji način iskoristiti ponuđene prilike. S tim u vezi, kazao je da je dosta analiziranja te da je svima jasno šta treba učiniti i da to treba učiniti brzo.

Po njegovim riječima, PIC je podsjetio da su reforme koje nove vlasti trebaju provesti, uključujući i reforme koje su prioritet EU, koraci koji će olakšati investiranje u BiH, otvaranje novih preduzeća i stvaranje novih radnih mjesta.

Naveo je da se PIC sa opreznim optimizmom nada da će vlasti djelovati efikasnije, imajući u vidu da su nove vlasti formirane brže nego što je to bio slučaj prije četiri godine.

– UO PIC-a je dao potvrdu predsjedavajućem Vijeću ministara i njegovim zamjenicima da će vlasti imati punu podršku međunarodne zajednice dok se budu trudili da nadoknade ono što je propušteno prethodnih godina – rekao je Inzko.

Tokom sjednice, PIC je pozdravio i napredak postignut u provedbi rezultata općih izbora održanih u oktobru prošle godine te su pozvali nadležne organe vlasti da poboljšaju regulativu kako bi osigurali transparentniji i efikasniji izborni sistem.

Istaknuta je i neupitna opredijeljenost za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH u skladu s međunarodnim pravom jer, po Mirovnom sporazumu, BiH ima u svom sastavu dva entiteta čije otcijepljenje ne dozvoljava Ustav BiH.

Inzko se osvrnuo i na skoro obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici te kazao kako je UO PIC-a odao počast žrtvama i njihovim porodicama. Cilj je, kako je rekao, da se ta godišnjica obilježi na miran i dostojanstven način.

U pogledu sigurnosnih pitanja, naglasio je jasan i jedinstven stav članova UO PIC-a, a to je da u demokratiji BiH nema mjesta ekstremizmu te da ekstremnoj manjini ne smije biti dozvoljeno da diktira političku klimu.

S tim u vezi, podsjetio je na napad na policijsku stanicu u Zvorniku te uime svih predstavnika zemalja članica UO PIC-a ponovio izraze suosjećanja s porodicom poginulog policajca koji je stradao tom prilikom.

Informirao je da su neki predstavnici PIC-a izrazili očekivanje da će sutra doći do potpisivanja reformske agende prilikom najavljene posjete komesara EU za prošerenje Johannesa Hahna.

Zaključio je da pred BiH predstoji dosta posla te naglasio da su svi iz međunarodne zajednice spremni pomoći novim organima vlasti kada počnu s provođenjem ovog plana, a kako je istakao, vremena za to nema puno.

Poručio je da je međunarodna zajednica uvjerena da nove vlasti mogu uspjeti te da se uz pozitivnu volju i puno poštivanje vladavine prava, situacija za BiH i njene građane može poboljšati.