Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bosić: Umjesto referenduma, Dodik traži izlaznu strategiju

mladen-bosic123

Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić optužio je danas predstavnike vlasti RS-a da protokolom o reformi pravosuđa u BiH ulaze u prijenos nadležnosti s RS-a na nivo BiH.

Tvrdi da time padaju u vodu sve priče SNSD-a o referendumu u RS-u, o pravosuđu BiH, te da Milorad Dodik traži izlaznu strategiju, kao i prije nekoliko godina kada je povukao odluku o referendumu.

Sad već je vidljivo da će naredni razgovori teći u pravcu još jedne pravosudne institucije na nivou BiH, višeg ili vrhovnog suda

Optužio je predsjednika RS-a da je od priče o vraćanju pravosuđa s nivoa BiH na entitetski nivo, odnosno RS, prešao na “pogađanje” o tome kako će izgledati buduća pravosudna institucija na nivou BiH, viši ili vrhovni sud i Visoko tužilačko vijeće BiH.

– Sad već je vidljivo da će naredni razgovori teći u pravcu još jedne pravosudne institucije na nivou BiH, višeg ili vrhovnog suda – rekao je Bosić.

U naznakama kako će se to odvijati potpisano iz protokola već sada se mogu nazrijeti, dodao je, neki prijenosi nadležnosti kao što je to oko sastava Visokog sudskog i tužilačkog vijeća koje je dosad imalo mehanizme da zaštiti interese RS-a.

– Ako bi bio uspostavljen na način kako je napisano u dokumentu iz Brisela, odluke bi se odnosile preglasavanjem, što je za nas neprihvatljiva varijanta – dodao je predsjednik SDS-a.

Za predstavnike vlasti iz RS-a, koji su učestvovali u razgovorima o pravosuđu BiH 10. septembra u Briselu, rekao je da pokušavaju napraviti utisak u javnosti da su uspjeli “izvući nešto pozitivno za RS, ali da to nije tačno”.

– Sad već je vidljivo da će naredni razgovori teći u pravcu još jedne pravosudne institucije na nivou BiH, višeg ili vrhovnog suda – rekao je Bosić.

Predstavnici SDS-a u vlasti na nivou BiH će se, najavio je, ponašati u interesu RS-a.