Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Studentima iz kantona dužnika puna cijena smještaja u domovima

studentski-domovi1234

Zaduživanje u studentskim domovima u Sarajevu počinje sutra za studente koji su za to ispunili kriterije, a kantonima je ostavljeno da što prije izmire obaveze na ime dugovanja za sudjelovanje u finansiranju njihovog smještaja i ishrane.

– Studenti iz kantoni koji ne budu izmirili dugovanja, od 1. oktobra će plaćati punu cijenu smještaja i ishrane, pa neka od njih traže odgovor na pitanje zašto je to tako – kazao je Feni direktor Studentskog centra Sarajevo Emir Kadrić.

Prosječna kalkulativna cijena smještaja i ishrane studenata u domovima je 365 KM. Od tog iznosa kantoni plaćaju 219 KM, a ostatak studenti. Federalno ministarstvo obrazovanja izmiruju obavezu preuzetu protokolom o sufinansiranju smještaja i ishrane u domovima studenata iz Posavskog, Kantona 10, Goražda i RS-a.

Redovno izmirivanje obaveza za smještaj i ishranu studenata u sarajevskim studentskim domovima je, kako je kazao Kadrić, preduvjet za njihovo normalno funkcioniranje i redovno izmirivanje obaveza prema dobavljačima. S tim u vezi, pozvani su kantoni dužnici da što prije izmire obaveze, zaključno sa šestim mjesecom.

Kadrić kaže da taj centar trenutno potražuje 1.240.000 KM na ime sufinanciranja smještaja i ishrane studenata. Kao predsjedavajući Zajednice studentskih centara FBiH Kadrić kaže da i ostali studentski domovi u FBiH imaju sličnih problema, a useljavanje studenata pod istim uvjetima za izmirivanje dugovanja počinje i tamo.

Ipak, sarajevski studentski centar specifičan je, kazao je ranije, po tome što su u njemu smješteni studenti izvan KS-a, za razliku od drugih centara u kojima su većinom studenti iz tog kantona.

Zajednica studentskih centara FBiH održala je danas sastanak u Sarajevu na kojem je redovno izmirivanje dugovanja kantona na ime sufinansiranja smještaja i ishrane studenata definirano kao preduvjet za pružanje usluge korisnicima i izmirivanje obaveza prema dobavljačima.

Na istom sastanku delegacija Federalnog ministarstva obrazovanja informirala je predstavnike studentskih centara u Federaciji i studentskih udruga o daljnjim aktivnostima koje se poduzimaju na donošenju zakona o studentskom standardu, koji bi omogućio sistemsko rješenje pitanja bitnih za studente i ostvarivanje prava pod jednakim okolnostima na području cijele FBiH.