BiH

Bosić: Uprkos nastojanju Dodika nema rekonstrukcije Vijeća ministara

25/08/2015

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je da neće biti rekonstrukcije Vijeća ministara BiH uprkos naporima Milorada Dodika da se, kako je naveo, po svaku cijenu ubaci u vlast na nivou BiH kako bi spriječio borbu protiv kriminala i korupcije.

-SDS ne vidi nikakvu mogućnost da u narednom period dođe do rekonstrukcije Vijeća ministara ili do promjene skupštinske većine na nivou BiH – kaže Bosić.

Dodao je da je SDS spreman na eventualno proširenje skupštinske većine, ali u njoj mjesta nema za SNSD i Savez za bolju budućnost.

-Osnovni razlog je to što se njihova politika kosi sa politikom SDS-a i što smo ubijeđeni da bi oni opstruisali naše napore da se konačno krene u rasvjetljavanje višemilionskih afera – kazao je Bosić nakon sjednice Predsjedništva stranke u Istočnom Sarajevu.

Predsjedništvo SDS-a smatra da vlast u RS ništa ne radi na uspostavljanju pravne sigurnosti u RS te ukazuju na velika zaduženja za kojima poseže entitetska vlast.

Član Predsjedništva SDS-a i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović najavio je da sutra kreće izvoz, odnosno prvi konvoj sa mlijekom i mliječnim proizvodima iz BiH za Hrvatsku, odnosno EU.

Šarović je kazao da je ostvaren napredak u vezi sa pitanjem izvoza mesa i mesnih prerađevina, posebno u Tursku, kao i uspjeh u obezbjeđivanju kvota koje će omogućiti obnovu stočnog fonda BiH.

Kaže da je zadovoljan vanjskotrgovinskom razmjenom koju je BiH ostvarila u julu jer je prvi put od završetka rata izvoz premašio 800 miliona KM, a pokrivenost uvoza izvozom s više od 60 posto.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.