Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bosić: Već imamo krizu na stolu, a to je Izborni zakon

bosic

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić smatra da pored niza kriza koje trenutno opterećuju političku situaciju u BiH, postoji i kriza u vezi sa Izbornim zakonom BiH.

-Kada bi i riješili ove krize koje imamo, mi već imamo krizu na stolu, a to je Izborni zakon. Izborni zakon se veže za pitanje međunacionalnih odnosa, odnosno pitanja izbora hrvatskog člana Predsjedništva i izbor domova naroda i to je opasnost za održavanje sljedećih izbora. Neki su već rekli, da ako ne bude dogovora da neće biti izbora. Ako se to desi onda imate vakum iz kojeg može svašta da izađe – rekao je Bosić u političkom magazinu ‘Otisak’ koji se emitira na mreži tv stanica u BiH.

Naveo je da bi, “da je na mjestu bošnjačkih političara, pokušao da riješi problem izbora hrvatskog člana Predsjedništva što bi relaksiralo odnose i to ne bi išlo na štetu Bošnjaka”.

-Znam da je stvorena atmosfera kod Bošnjaka da je vrlo teško napraviti ustupke, zato neko treba objasniti narodu da je to u interesu i Bošnjaka i Srba jer to stabilizira odnose – stav je Bosića.

Ustvrdio je da najmanje 15 posto rezultata nije regularno raznim inžinjerinzima, kupovinom, pritiskom, kontrolom birača uslugama zaposlenja te ističe da bi podržao elektronsko glasanje ukoliko rješava problem štimanja rezultata.

Smatra da je jedan od glavnih problema u BiH opterećenost istorijom i da najmanje 90 posto kriza koje su produkovane vezane su za nešto iz prošlosti oko čega se ne slažemo.

Najlakše je, kazao je, probuditi emocije i pokazati ugroženost tako što će se otvoriti neko pitanje iz prošlosti.

-Deveti januar je priča iz prošlosti, pa jedno sto komemoracija godišnje se koristi u političke svrhe, ne kao žal za ljudima, nego za mržnju prema drugom narodu, a ne onih koji su to počinili – mišljenje je Bosića.