Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarstvo vanjskih poslova

Maestralan potez bh. diplomatije: Uspostavljeni diplomatski odnosi sa Republikom Togo

U.S. Mission promotes Sustainable Building with UNECE

U razgovoru nakon ceremonije, sugovornici su razmijenili mišljenja o potencijalima za unapređenje i intenziviranje bilateralne saradnje

Kao odgovor na niz sumornih vijesti iz BiH svakog dana, Ministartvo vanjskih poslova naše zemlje potrudilo se da nam vrate osmijeh na lice. Osmijeh jer šta nam drugo preostaje.

Naime, stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima (UN) u New Yorku, ambasador Sven Alkalaj, i stalni predstavnik Republike Togo pri UN-u, ambasador Kokou Kpayedo, potpisali su Zajedničku izjavu o uspostavi diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Togo.

Ceremonija potpisivanja obavljena je u prostorijama Stalne misije BiH pri UN-u, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U razgovoru nakon ceremonije, sugovornici su razmijenili mišljenja o potencijalima za unapređenje i intenziviranje bilateralne saradnje te je obostrano istaknuto da bi razmjena bilateralnih posjeta na najvišoj razni značajno doprinijela produbljivanju prijateljskih odnosa i otvorila nove mogućnosti suradnje.

Sagovornici su također razmijenili mišljenja o aktualnim temama u okviru UN-a, pri čemu je istaknuta neupitna podrška multilateralnim naporima za punu realizaciju Agende 2030, odnosno postizanje 17 ciljeva održivog razvoja, prvenstveno kroz unapređenje ekonomske stabilnosti, poštivanja ljudskih prava i očuvanje međunarodnog mira i sigurnosti.

Građani BiH imate priliku za slavlje, napokon je riješen i taj posljednji problem koji je naša diplomatija imala. Čini se da ipak idu bolji dani. Pogotovo za one koji uskoro idu za poslom u Njemačku.