Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bosna i Hercegovina preuzela objekat ambasade u Ankari

BiH

MVP

U Ankari je 30. marta 2016. godine završena primopredaja objekta ambasade kojeg je Bosna i Hercegovina dobila u procesu raspodjele diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ i razgraničenje zemljišta sa Republikom Srbijom.

Ovlašteni pregovarač Bosne i Hercegovine za provedbu Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije Adnan Hadžikapetanović, sekretar Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine predvodio je delegaciju Bosne i Hercegovine – komisije za razgraničenje zemljišta i primopredaju objekta Ambasade prilikom susreta sa delegacijom Republike Srbije u Ankari 29. i 30. marta 2016. godine. Delegaciju Republike Srbije je predvodio ovlašteni pregovarač Republike Srbije Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije.

Objekat ambasade bivše SFRJ u Ankari, na adresi Paris Caddesi No. 47, Kavaklidere, Bosna i Hercegovina je dobila Rezolucijom Komiteta za raspodjelu diplomatsko konzularne imovine bivše SFRJ iz 2006. godine dok je Republika Srbija, istom Rezolucijom, dobila objekte rezidencije i kuće. Rezolucijom Komiteta iz 2011. godine bila je definisana obaveza primopredaje objekta ambasade do kraja 2012. godine.

Nakon višegodišnjih pregovora ovlašteni pregovarač Bosne i Hercegovine Adnan Hadžikapetanović je na prethodnom sastanku Komiteta za raspodjelu diplomatsko konzularne imovine bivše SFRJ, koji je održan u Skoplju 8. februara 2016. godine, zatražio da se otvoreno pitanje primopredaje i razgraničenja u Ankari riješi prije postizanja daljih dogovora u provedbi Ankesa B Sporazuma, što su podržali i pregovarači drugih zemalja sukcesora.

Ovlašteni pregovarači Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, u saradnji sa Komisijama za razgraničenje, su u proteklom periodu uložili maksimalne napore da se na bilateralnoj osnovi ovo pitanje riješi i omogući nesmetan rad Komiteta i provedba Sporazuma. Nakon svih potrebnih priprema i usaglašavanja kriterija raspodjele zemljišta poslovi su uspješno završeni 30. marta 2016. godine u Ankari.

Kako je definisano Dodatkom Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije i potpisanim rezolucijama Bosni i Hercegovini je pripao objekat od 617 m² (ambasada), a Republici Srbiji objekti od 1201 m² (rezidencija) i 240 m² (pomoćna kuća). Raspodjela zemljišta je izvršena prema ukupnim površinama objekata koji su pripali jednoj, odnosno drugoj strani. Primjenom navedenog kriterija, Bosni i Hercegovini je pripalo 2.406m², a Republici Srbiji 5.620m2 zemljišta sa objektima uz poštivanje principa funkcionalnosti, nenarušavanja prostorne cjeline i nepresijecanja već postojećih infrastrukturnih objekata.

Pitanje korištenja objekta od 1. januara 2012. godine do sada (kako je utvrđeno Rezolucijom Komiteta iz 2011. godine) Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine će riješiti sklapanjem Ugovora o zakupu sa Ministarstvom vanjskih poslova Republike Srbije kako bi se naplatile nastale obaveze korištenja objekta od strane Republike Srbije u pomenutom periodu.

Ambasade Bosne i Hercegovine i Republike Srbije u Ankari će istovremeno pristupiti potrebnim procedurama uknjiženja objekata i pripadajućeg zemljišta kod nadležnih organa Republike Turske.

Postizanje bilateralnog dogovora i uspješan završetak svih poslova u Ankari je značajan uspjeh za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srbiju ali i za sve zemlje sukcesore u provedbi Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ.

Preuzimanjem i uknjižbom u vlasništvo navedene imovine Bosna i Hercegovina u Republici Turskoj dobija još jedan objekat i zemljište velike vrijednosti.

Nastavak 17. sastanka Komiteta za raspodjelu diplomatsko konzularne imovine bivše SFRJ će biti održan u Skoplju 4. i 5. aprila 2016. godine.