Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potpisan sporazum

Bosna i Hercegovina pristupila Mehanizmu EU za civilnu zaštitu

sporazum

Potpisivanje Sporazuma pozdravio je ministar Cikotić, podsjećajući kako je Mehanizam EU za civilnu zaštitu, nakon saradnje ostvarene u okviru Europola, “drugi sigurnosni mehanizam ili element sistema sigurnosti u okviru kojeg BiH praktično postaje članicom EU

Sporazum između Bosne i Hercegovine i Evropske unije (EU) o članstvu BiH u Mehanizmu EU za civilnu zaštitu, potpisan je danas u Sarajevu.

Dokument, kojim se otvara mogućnost daljnjeg jačanja sigurnosnog sistema, odnosno segmenta zaštite i spašavanja u BiH, potpisali su ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i komesar EU za upravljanje krizama Janez Lenarčič, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Komesar Lenarčić je, nakon svečanog čina potpisivanja, istaknuo zadovoljstvo povodom ulaska BiH u članstvo Mehanizma EU, potcrtavajući kako je to dokaz da se, “kada postoje volja i interes, može raditi brzo i efikasno, bez obzira na kompleksne institucionalne mehanizme koji su bili uključeni u cijeli proces”.

– Mehanizam evropske civilne zaštite je simbol solidarnosti, uzajamne pomoći između država članica EU, ali i država učesnica i trećih država – kazao je Lenarčič, navodeći kako činom potpisivanja spomenutog sporazuma BiH postaje ravnopravna država učesnica u tom mehanizmu.

Visoki evropski dužnosnik podsjetio je kako se u aprilu na pokaznoj vježbi (vježba “ResponSEE”) uvjerio kako sve službe zaštite i spašavanja u BiH efikasno sarađuju jedni s drugima, ali i sa sudionicima vježbe iz trećih zemalja.

– Nadam se da će ovaj sporazum i čin biti poticaj za napredak BiH u nekim drugim područjima, jer mi u EU želimo da BiH postane, ne samo država učesnica evropskog mehanizma za civilnu zaštitu, nego i punopravna članica EU – poručio je komesar Lenarčič.

Potpisivanje Sporazuma pozdravio je ministar Cikotić, podsjećajući kako je Mehanizam EU za civilnu zaštitu, nakon saradnje ostvarene u okviru Europola, “drugi sigurnosni mehanizam ili element sistema sigurnosti u okviru kojeg BiH praktično postaje članicom EU”.

– Ovim činom BiH ima mogućnost da koristi sve benefite članica EU, da prima podršku i pomoć u pogledu edukacije, opremanja i školovanja, ali i otklanjanja posljedica elementarnih i drugih nepogoda i katastrofa, uključujući i obavezu da pomaže drugima – kazao je Cikotić.

Ministar sigurnosti BiH je u tom kontekstu naglasio kako očekuje da će najnovije postignuće u sklopu zaštite i spašavanja, “biti motivirajuća spoznaja i potencijal za brojne druge elemente sistema sigurnosti, ali i države u cjelini, da što prije postanemo sastavni dio evropskog funkcionalnog prostora”.

Kako je rečeno, cilj Mehanizma EU za civilnu zaštitu jeste unapređenje saradnje članica EU i država koje učestvuju u tom mehanizmu na planu sprečavanja, odnosno preventivnog djelovanja i jačanja spremnosti u odgovoru na katastrofe.

Pored država članica EU, države koje uz Bosnu i Hercegovinu učestvuju u spomenutom mehanizmu su Crna Gora, Island, Norveška, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska.

Potpisivanju Sporazuma o pristupanju BiH Mehanizmu EU za civilnu zaštitu, prethodili su sastanci komesara Lenarčića sa ministrom sigurnosti BiH, te sa članovima Predsjedništva BiH.