Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Test za državu

Bosni i Hercegovini stigao sporazum sa Palestinom: Da li će ga potpisati?

vijeće ministara bih
FOTO: Fena

Na potezu je Vijeće ministara BiH. Kadrovi HDZ-za na čelu sa Krišto, kao i SNSD-a, već su se svrstali na stranu Izraela

Na jednoj od narednih sjednica Vijeće ministara BiH će, kako saznaje Fokus.ba, odlučivati o prihvatanju sporazuma sa Palestinom. Riječ je o sporazumu o readmisiji između Vijeća ministara BiH i Palestine.

Predsjedništvo BiH još je 28. februara 2020. zadužilo Vijeće ministara da zaključi ovaj sporazum, no, on je tek sada stigao na red.

Potpisivanje ovog sporazuma još prije dva-tri mjeseca, možda i ne bi bilo upitno, no u ovoj situaciji je pod znakom pitanja kako će se Vijeće ministara uopće odnositi prema njemu.

Polarizacija u svijetu

Naime, u svijetu, kao i u BiH vlada svojevrsna polarizacija kada je riječ o užasima koji se trenutno dešavaju na području bliskog Istoka. S jedne strane imamo terorističke napade Hamasa na Izrael, no s druge strane brutalnu odmazdu Izraela s genocidnim elementima kada je riječ o napadima na Gazu i ubijanje civila.

Visoki funkcioneri BiH, među kojima je bila i sama predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto kao i njen stranački šef Dragan Čović odmah su se svrstali na stranu Izraela. Osim kadrova HDZ-a nedvosmisleno su se na stranu Izraela svrstali i kadrovi SNSD-a na čelu s Miloradom Dodikom. S druge strane u Sarajevu kao i u drugim gradovima BiH održano je niz protesta u znaku podrške palestinskom narodu.

Bosna i Hercegovina se prije nekoliko dana, za razliku od primjerice Hrvatske, na sjednici Generalne skupštine UN pridrižila većini zemalja te je prihvtaila jordanski nacrt rezolucije kojim se poziva na prekid sukoba te osuđuju činovi nasilja usmjereni protiv izraelskih i palestinskih civila.

Šta stoji u nacrtu sporazuma

Inače, u navedenom nacrtu sporazuma, o kojim će odlučivati Vijeće ministara BiH, ističe da dvije države osiguravaju bolju implementaciju odredbi o kretanju lica “svjesne potrebe za suprotstavljanjem ilegalnoj migraciji, na uzajamnoj osnovi, te omogućavanja readmisije lica koja ilegalno borave, a koja su nezakonito ušla na teritorije njihovih država”.

sporazum bih i palestine
Faksimil dijela sporazuma BiH Palestina

Također, između ostalog, svaka Ugovorna strana će, po osnovanom zahtjevu druge Ugovorne strane, dozvoliti strancu ili licu bez državljanstva koji je predmet readmisije prema trećoj državi ulazak ili tranzit preko njene teritorije.