Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Ukrajinac ruske položaje gađa – lopatom!

ukrajinac ruse gađa lopatom
FOTO: Screenshot

Zaustavili smo mnogo jačeg neprijatelja, sada rat prelazi na novu fazu, izjavio je general Valerij Zalužnji

Najžešće borbe proteklih dana u ukrajinsko – ruskom ratu vođene su oko grada Avdiivke, u blizini Donjecka. Na snimcima koji su stizali sa tog dijela fronta mogle su se vidjeti desetine uništenih ruskih oklopnih i borbenih vozila.

Kako sada stvari stoje, ruski pokušaju da odsijeku i opkole taj strateški izuzetno važan grad, propali su. Okupacione snage nisu uspjele napraviti značajne prodore.

Prema ukrajinski izvorima, na tom dijelu fronta od 10. oktobra kada je započela ruska ofanziva, uništeno je oko 140 okopnih vozila i tenkova.

S druge strane, snimcima je potvrđeno da su ukrajinske snage prešle rijeku Dnjepar u Hersonskoj oblasti, ovaj put sjevernije od Khersona.

Ruski izvori su također potvrdili da su ukrajinske snage ušle u selo Krykny na lijevoj obali Dnjepra.

Jedna snimka, koja se jutros pojavila na mrežama, a tiče se rata u Ukrajini, brzo je postala viralna.

Na snimci se vidi Ukrajinski borac koji iz RPG-7 puca na ruske položaje projektilom na kojem je namontirana – lopata!

Sudeći prema snimcima, Ukajinac je lopatu spojio na vrh projektila pomoću ručno izrađenog adaptera za pričvršćivanje.

“Rat ulazi u novu fazu, Rusija će obnoviti svoju vojnu moć”

Zaustavili smo mnogo jačeg neprijatelja, sada rat prelazi na novu fazu, izjavio je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine general Valerij Zalužnji za britanski The Economist.

Zaluzhnyi
FOTO: Screenshot
General Zaluzhnyi: Rat ulazi u novu fazu

“Ono što mi vojnici nazivamo ‘pozicijskim’ ratom, statičkim i iscrpljujućim borbama poput onih u Prvom svjetskom ratu. To će Rusiji omogućiti da obnovi svoju vojnu moć, a što će opet ugroziti ukrajinske Oružane snage i samu državu”, izjavio je Zalužnji.

Prema njegovim riječima, Ukrajini su važni osnovni tipovi naoružanja kao što su rakete i projektili.

Najvažnija je zračna moć, jer kontrola neba je neophodna za provođenje opsežnih kopnenih operacija, istaknuo je general Zalužnji.

Prvi čovjek Oružanih snaga Ukrajine je posjedovanje bespilotnih letjelica nazvao jednom od važnih stvari. Prema njegovom mišljenju, Ukrajina bi trebala izvoditi masovne udare, koristeći bespilotne letjelice kako bi preopteretila ruske protuzračne sisteme.

Prema njegovim riječima, kontrabaterijski rat, koji će dovesti do uništenja neprijateljske artiljerije, također je jedan od prioriteta.

“U ovom ratu, kao i u većini prethodnih ratova, artiljerijski i raketni vatreni udari čine 60-80% svih vojnih zadataka. Od naših partnera tražimo da nam pošalju bolju artiljerijsku obavještajnu opremu koja može odrediti položaj ruskih topova”, istaknuo je.

ukrajinac lopata
FOTO: Screenshot / Twitter
Ukrajinac gađa lopatom

Među ostalim prioritetima su minsko-eksplozivne tehnologije koje će omogućiti razminiranje terena.

“Kada se probijamo kroz minski polja, Rusija brzo obnavlja mine na daljinu. Trebamo radarske senzore koji koriste nevidljive svjetlosne impulse za otkrivanje mina u tlu i sisteme dimne zavjese za skrivanje aktivnosti naših odreda za razminiranje”, napomenuo je.

Zadnji prioritet koji je Zalužnji naveo je povećanje rezervi.

“Naše mogućnosti za obuku rezervi na vlastitom teritoriju također su ograničene. Ne možemo lako izmjenjivati vojnike na frontu. Rusija može udariti po centrima za obuku. Također, u našem zakonodavstvu postoje praznine koje omogućavaju građanima da izbjegavaju ispunjavanje svojih obaveza”, rekao je general Zalužnji.

Zalužnji je upozorio da se ne potcjenjuje Rusija, koja će uprkos velikim gubicima i dalje imati prednost u naoružanju, tehnici, raketama i municiji tokom dužeg vremenskog razdoblja.