vijeće naroda rs

Bošnjaci stavili veto na rebalans budžeta RS-a i zaključke o Ustavnom sudu BiH

vijece-naroda-rs

U srijedu će o ovim pitanjima raspravljati Vijeće naroda RS.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na rebalans budžeta RS za ovu godinu.

Narodna skupština RS-a usvojila je 23. maja po hitnom postupku rebalans ovogodišnjeg budžeta u iznosu od tri milijarde i 613 miliona KM, što je povećanje za 188 miliona KM.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda iz bošnjačkog naroda Mihnet Okić pojasnio je danas za Fenu da su stavili veto, jer su rebalansom umanjene stavke koje se odnose na održivi povratak, te grantovi za bošnjačka dobrotvorna udruženja i organizacije civilnih žrtava rata.

Okić je ukazao da su nuliranja sredstva za isplatu otpremnina nezakonito otpuštenim radnicima Bošnjacima na početku rata na postoru sadašnjeg bh. entiteta RS, što je neprihvatljivo.

-Gotovo za tri miliona KM su umanjena sredstva u rebalansu budžeta po spomenutim osnovama, iako se radi o najosljetljivijim kategorijama stanovništva – upozorio je on.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda pokrenuo je i pitanje zaštite vitalnog nacionalog interesa na Odluke o potvrđivanju Uredbi sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa Koridor Vc kroz RS i izgradnje dionice autoputa Banja Luka – Doboj.

Veto su stavili i na Odluku o potvrđivanju Uredbe sa zakonskom snagom o dopunama Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa i gasovoda dionice Vukosavlje – Brčko i Brčko – Rača.

Okić je rekao da su odluke o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda pokrenuli, jer se spomenutim uredbama pokušava državna imovina uknjižiti na RS.

-Dali smo amandmane i pokušat ćemo da usaglasimo stavove, kako ove odluke ne bi bile predmet razmatranja na Ustavnom sudu RS – rekao je on.

Klub Bošnjaka je još prije epidemije koronavirusa stavio veto i na skupštinske zaključke o usvajanju Informacije u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH.

Među osam usvojenih zaključaka je i onaj kojim Narodna skupština obavezuje sve institucije tog bh. entiteta “da ne prihvataju i ne provode bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH”, te zadužuje Vladu RS da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom Federacije BiH s ciljem definisanja granične linije između RS i FBiH”.

U srijedu će o ovim pitanjima raspravljati Vijeće naroda RS.

Ako se ne postigne dogovor, odluke na koje je pokrenut veto bit će predmet usaglašavanja na Zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Narodne skupštine RS, a ukoliko i tada ne budu približeni stavovi, konačnu riječ dat će Ustavni sud RS.