Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bošnjačka djeca neće pohađati nastavu u OŠ „Meša Selimović“ u Janji

BiH

ucenici srebrenica

Bošnjaci čija djeca pohađaju nastavu u JU OŠ „Meša Selimović“ u Janji, najoštrije se protive nepoštivanju njihovog Ustavom zagarantovanog prava i prava njihove djece da svoj jezik nazivaju ‘bosanskim’, kao i svih prethodnih godina.

– Kao reakcija na nepoštovanje prva naše djece, mi smo donijeli odluku da naša djeca neće pohađati nastavu do kraja školske godine u JU OŠ „Meša Selimović“ – odluka je Savjeta roditelja JU OŠ „Meša Selimović“ Janja.

Pored toga, u saopćenju se ističe da roditelji bošnjačke nacionalnosti neće preuzeti đačke knjižice i svjedočanstva u kojim ne bude napisan naziv predmeta „bosanski jezik“, a u skladu sa zahtjevima koje su roditelji podnijeli Upravi Škole a što je u skladu s nastavnim planom i programom koji je izučavan svih prethodnih godina u JU OŠ „Meša Selimović“ u Janji.

– Još jednom ponavljamo da ni u kom slučaju nećemo prihvatiti diskriminatorsku politiku ministarstva prosvjete i kulture RS, koja se sprovodi nad našom djecom – naglašeno je u saopćenju koje su poslali Savjet roditelja JU OŠ „Meša Selimović“ Janja.