Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Provedba energetske efikasnosti u 23 javna objekta u FBiH (FOTO)

mustafa copelj
FOTO: I. Kralj

U Federaciji BiH u ovoj godini planirano je da se implementiraju mjere energetske efikasnosti u 23 javna objekta iz oblasti obrazovanja i zdravstva.

Dio je to najvećeg projekta energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini u okviru kojeg će se u naredne tri godine investirati 32 miliona američkih dolara, od čega je Federaciji BiH dodijeljeno 19,23 miliona američkih dolara.

– Bosna i Hercegovina prepoznala je značaj energetske efikasnosti, te je u cilju ostvarenja ekonomske održivosti projekata energetske efikasnosti i procesa pridruživanja Evropskoj uniji, pristupila finansiranju projekta “Energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini“ (BEEP) iz kreditnih sredstava Svjetske banke, odnosno Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) – izjavio je danas novinarima u Sarajevu voditelj projekta Svjetske banke za Federaciju BiH Mustafa Čopelj.

Naveo je da je projekt za Federaciju BiH postao efektivan u decembru 2015. i da će trajati do juna 2018. godine.

-Trenutno se, između ostalog, izvode radovi na tri klinička centra u Mostaru, Sarajevu i Tuzli, a tokom ovog ljeta imamo ambiciozne planove da obnovimo još 20 objekata – kazao je Čopelj.

S tim, kako je dodao, paralelno se odvijaju i aktivnosti socijalnog monitoringa, promocije, komunikacije isl. Također se radi na izboru objekata za 2017. godinu u kojoj se planira u FBiH obnoviti još 20 javnih objekata iz oblasti zdravstva i obrazovanja (škole, bolnice, klinički centri, vrtići, starački domovi i sl.)

– Jedan od uslova Svjetske banke da bi se dobila ovako povoljna sredstva jeste da je povrat investicije do osam godina, a uglavnom je to između pet i osam godina. To pokazuju svi energetski pregledi koji su urađeni za sve ove objekte, tako da ćemo kroz izradu tehničkog monitoringa prije i poslije, imati tačne brojke nakon sljedeće zimske sezone za objekte koje ćemo obnoviti u ovoj godini – dodao je Čopelj.

Napomenuo je da se ugrađuju najkvaliteniji materijali koji imaju vijek trajanja minimalno 20 godina.

Govoreći o nastavku projekta, Čopelj je naveo da postoji veliki interes od kantonalnih vlada, te da je izgledno očekivati da će nakon 2018. vjerovatno imati drugu fazu projekta pogotovo ukoliko se pokušaju imlementirati piloti održivih mehanizama finasiranja na kojima trenutno rade.

Energetska efikasnost predstavlja niz mjera (zamjena prozora, ugradnja termofasade, unapređenje sistema grijanja …) koje treba da dovedu do smanjenja potrošnje energije, ali uz zadovoljenje komfora i uvjeta boravka u objektu.