Postignut dogovor

Bošnjački učenici iz Liplja ponovo u školskim klupama

liplje (1)

Nakon posljednjeg dogovora roditelji i učenici se nadaju da više nikad neće biti uskraćena njihova prava zagarantovana ustavom i međunarodnim konvencijama

Dvanaest učenika bošnjačke nacionalnosti iz Liplja kod Zvornika od jutros su ponovo u školskim klupama, javlja Anadolu Agency (AA).

Rezultat je to načelnog dogovora koji su postigli Savjet roditelja i predstavnici Ministarstva obrazovanja Republike Srpske.

Bošnjački učenici, naime, nisu 2. septembra sjeli u školske klupe jer im je u matične knjige za prošlu godinu upisan “jezik bošnjačkog naroda“ umjesto bosanskog jezika koji su izučavali.

“Ono što smo usmeno dogovorili prenijet će se na papir i ostat će trag u pismenoj formi. Od nas je traženo da djeca krenu u školu i to smo ispunuli. Sada su na potezu oni koji trebaju ispuniti naše zahtjeve“, kaže Muharem Sinanović, član Savjeta roditelja.

Učenici od prvog do petog razreda idu u područnu školu “Sveti Sava“ u Liplju, a od petog do devetog u centralnu školu u Zvorniku. Njihovi roditelji insistiraju da im djeca uče bosanski jezik i traže od nadležnih da prestanu sa sistemskom diskriminacijom.

Naime, učenici iz Liplja su zbog istog problema, zajedno sa roditeljima, protestovali 2018. godine. Dobili su obećanje kako će njihovi zahtjevi biti riješeni, ali dvije godine kasnije ponovo su se stvari vratile na početak.

Nakon posljednjeg dogovora roditelji i učenici se nadaju da više nikad neće biti uskraćena njihova prava zagarantovana ustavom i međunarodnim konvencijama.