Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Bošnjačkoj djeci zabranjena nastava u medžlisu u Vrbanjcima

01/06/2015

Prosvjetna inspekcija Republike Srpske zabranila je izvođenje instruktivne nastave bošnjačkoj djeci iz Vrbanjaca u Kotor- Varoši u prostoru Islamske zajednice – Medžlisu.

Bošnjačka djeca iz Vrbanjaca krenula su na instruktivnu nastavu, jer im u tamošnjoj školi nije omogućeno da izučavaju nacionalnu grupu predmeta, ali je sada ponovo upitno njihovo dalje školovanje.

Rješenje prosvjetne inspekcije RS-a, u koje je Fena imala uvid, izdato je nakon dvije vanredne inspekcije kontrole.

Inspektori su naveli da se u prostoru Islamske zajednice u Vrbanjcima realizuje nastava za učenike od prvog do devetog razreda, da se dokumentacija o radu škole nalazi u Osnovnoj školi „1.mart“ u Jelahu, a u Medžlisu u Vrbanjcima se izvodi instruktivna nastava.

Direktor Osnovne škole „1.mart” Jelah je dostavio na uvid inspekciji saglasnost Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i spor Zeničko-dobojskog kantona od 9.oktobra prošle godine, u kojoj je navedeno da ministar daje svoju prethodnu saglasnost za upis 81 učenika od prvog do devetog razreda iz Osnovne škole „Sveti Sava“ Vrbanjci Kotor-Varoš u Osnovnu školu „1.mart“ Jelah u općini Tešanj.

Prosvjetni inspektor u rješenju tvrdi da u „predočenim dokumentma, koja su izdata od nadležnih institucija FBiH i Zeničko-dobojskog kantona, nema podataka da će bivši učenici Osnovne škole ‘Sveti Sava’ Kotor- Varoš nastaviti školovanje u prostoru Islamske zajednice – Medžlis u Vrbanjcima“.

-Direktor osnove škole „1.mart“ Jelah prosvjetnim inspektorima nije predočio rješenje Ministarstva prosvjete i kulture RS-a o ispunjenosti uslova za početak rada škole i izvođenje nastave u prostoru Islamske zajednice – Medžlis u Vrbanjcima. Osnova škola „1.mart“ Jelah je organizovala nastavni proces za 81 učenika u prostoru Islamske zajednice – Medžlis u Vrbanjcima bez bilo kakvih dokumenata – tvrdi inspektor u rješenju kojim se zabranjuje nastava u tim prostorijama.

Poziva se na Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju u RS-u u kojem je definirano da ministar rješenjem utvrđuje ispunjenost uvjeta za početak rada škole i da škola može da obavlja djelatnost van svog sjedišta pod uvjetima preciziranim ovim zakonom.

Međutim, dodaje, da to u ovom slučaju nije moguće.

-Osnovna škola „1.mart“ Jelah nije podnijela inicijativu za osnivanje područnog odjeljenja u prostoru Islamske zajednice – Medžlis u Vrbanjcima, pa nije od Ministarstva prosvjete i kulture RS-a ni mogla dobiti rješenje o ispunjenosti uslova za početak rada i izvođenje nastave u prostoru Medžlisa u Vrbanjcima – tvrdi inspektor u rješenju, u koje je Fena imala uvid.

Stoga je prosvjetni inspektor donio rješenje o zabrani rada područnog odjeljenja, odnosno izvođenja nastvanog procesa za ove učenike u Medžlisu u Vrbanjcima.

Na ovo rješenje, od 22.maja, moguća je žalba, ali ne odgađa njegovo izvršenje, u roku od sedam dana od prijema.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.