Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Učestala samoubistva oboljelih od raka u Rusiji

01/06/2015

Ruski zdravstveni zvaničnici su, zbog učestalih samoubistava pacijenata oboljelih od raka, pozvali sve one koji ne mogu da dođu do neophodnih lijekova protiv bolova da direktno kontaktiraju Ministarstvo zdravlja.

Više od 10 osoba oboljelih od raka izvršilo je samoubistvo u Moskvi u posljednja četiri mjeseca, a među njima su i kardiolog i profesor psihologije.

Posljednje u nizu samoubisvo dogodilo se prošle nedjelje kada se objesio 36-godišnji muškarac. Za mnoge od njih se smatra da su trpjeli nepodnošljive bolove, navodi agencija AP.

Portparol Ministarstva zdravlja Oleg Salagaj izjavio je u intervjuu na jednoj radio stanici da se u mnogim klinikama ne daju lijekovi protiv bolova, kao što je morfijum, iako bi trebalo.

On je pozvao oboljele od raka, koji ne mogu da dobiju lijekove protiv bola, da kontaktiraju ministarstvo – putem telefona ili mejla.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.