Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

entitetski ministar

Bošnjak: Radnici u komunalnoj privredi će dobiti povišice, Sindikat ne treba zbunjivati javnost

Foto: Arhiv
Bojan Bošnjak

Tvrdi da se problematičnim ispostavila njegova komunikacija s članovima pregovaračkog tima Vlade Kantona Sarajevo koji su rekli da se slažu sa onim što usaglasim sa sindikatima

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Bojan Bošnjak uputio je demanti u vezi obraćanja Sindikata komunalne privrede koje se odnose na pregovore o novom kolektivnom ugovoru radnika u komunalnoj privredi.

-Današnji istupi sindikata su generalno nejasni, osobito u dijelu koji se odnosi na usaglašavanje teksta kolektivnog ugovora. Ovo ministarstvo i Vlada KS stoje iza svojih riječi i dogovora koji su postignuti. Niko ništa samovoljno nije radio, pogotovo ne vezano za prava radnika koja se neće, niti mogu umanjivati – kazao je Bošnjak.

Tvrdi da se problematičnim ispostavila njegova komunikacija s članovima pregovaračkog tima Vlade Kantona Sarajevo koji su rekli da se slažu sa onim što usaglasim sa sindikatima.

-Mi smo pregledali tekst ugovora dostavljen od Sindikata. Fokus je na tri dijela ugovora, prvi da se 100 KM koje su uplaćivani radnicima prošle godine od ove godine ugrade u bod i koeficijent na osnovicu njihove plate. Drugi je zahtjev da se na taj novi bod doda još 100 KM kao pomoć za ovu godinu i treći zahtjev je bio da se umjesto tri prosječne plaće otpremnina poveća na pet prosječnih plata istakao je ministar.

Prihvatili zahtjeve

Dodao je da su te zahtjeve prihvatili, s tim da tražena pomoć od 100 KM u ovoj godini bude u iznosu od 80 KM, a naredne da to iznosi 100 KM.

-Mi smo taj prijedlog uputili Sindikatu na usaglašavanje te nam je rečeno da ćemo do ponedjeljka, tj. do danas dobiti odgovor. Međutim danas nije bilo njihovog zvaničnog odgovora, nego su svoj stav iznijeli preko medija. U poslovnim svijetu korespondencije se trebaju voditi direktno i lično, a ne preko medija, pogotovo kada je u pitanju tehnička stvar kao što je definisanje rečeničnih konstrukcija nekog ugovora – naglasio je.

Bošnjak napominje da nikakva samoinicijativna odluka nije donesena, da je akt u fazi usaglašavanja i pregovaranja o samom tekstu, a na temelju onoga što je dogovoreno i usaglašeno s obje strane, strane Sindikata i strane pregovaračkog tima Vlade Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Službe za protokol i pres KS.