Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Božić u samostanu Marija Zvijezda u Trapistima: Mir najaktuelnija riječ (FOTO)

BiH

Božić među Trapistima

U samostanu Marija Zvijezda u banjalučkom naselju Trapisti danas je služena Božićna misa u kripti samostanske crkve.

U ovom samostanu, koji je osnovan u drugoj polovini 19. vijeka, danas su samo tri redovnika, koji su se potrudili ukrase kriptu okićenim borovima, jaslicama i drugim božićnim ukrasima. Pomoglo im je i nekoliko župljana.

Pater Tomislav ispričao je ekipi AA da na misama u ovoj crkvi zna biti i više vjernika, ali pošto su sinoć održane svete mise ponoćke, neki od vjernika nisu došli danas.

Poredeći broj župljana u župi Marija Zvijezda koja obuhvata pet sela, pater Tomislav objasnio je da je prije rata ova župa imala oko 2.000 vjernika, a sada je tu 145 porodica ili od 250 do 300 ljudi.

Ostalo deset posto katolika

“Što bi se reklo, 10 posto je ostalo vjernika sada poslije rata. Ali, Bože moj, takva je situacija, tako je u svim župama, čak i u biskupijama, i biskupije su se dosta smanjile”, rekao je pater Tomislav.

Objasnio je da je najviše katolika ove prostore napustilo pred kraj rata 1995. godine, te kasnije, u potrazi za boljim životom, zbog čega odlaze i danas.

Oni koji su ostali sa redovnicima samostana Marija Zvijezda organizuju božićnu akciju, pripremaju poklone za stare i bolesne, kako bi i oni osjetili božićnu radost.

“Onda se i župljani odazovu naprave kolače kupe kave, šećera voća, slatkiša, pa mi to razdijelimo po župama”, kazao je pater Tomislav.

Inače, prema njegovim riječima, redovnici u samostanu žive svoj monaški redovnički život koliko mogu.

“Naša je zajednica je brojčano mala, nas ima trojica redovnika, i tako održavamo svoje pravilo, kroz dan imamo molitve koje molimo, i rad. Naše je pravilo moli i radi, to je pravilo st. Benedikta koje Trapisti opslužuju. Imamo i proizvodnju sira našeg, trapista. Sirana nam se nalazi 25 kilometara od Banjaluke, u Aleksandrovcu, pa onda dole ide redovnik. Održavamo svoj redovnički život u okolnostima u kojima živimo”, kazao je pater Tomislav.

Njegova glavna božićna poruka vjernicima je da se “Bog u liku djeteta Isusa Krista rodio, sišao je s neba na zemlju” i mir.

“Anđeli su pjevali slava Bogu na zemlji a mir ljudima na zemlji. Mislim da je to danas najaktualnija riječ – mir, znamo u kakvim se vremenima živi, nesigurnim vremenima, a sam Isus Krist je mir i on nam je donio mir i da nam da mir da živimo u miru sa sobom, u miru sa Bogom i u miru sa drugim ljudima. Ako budemo to izvršavali onda će nam biti svima puno bolje, bićemo puno zadovoljniji”, poručio je on.

Zajedno i u muci i u sreći

Redovnici u samostanu Marija Zvijezda sa svojim župljanima dijele i muke i sreću. Naročito je to izraženo u vrijeme praznika kada mnogi od njih očekuju svoje porodice da ih posjete iz inistranstva.

“Ovdje su većinom ostali stariji ljudi, a djeca, mladi su otišli. I onda ti koji su ostali ovdje se baš raduju tim našim svetkovinama, praznicima, Božiću, Uskrsu, uskoro će i Nova godina. Raduju se jer očekuju svoje, da dođu da ih posjete da podijele radost i da se vide”, kaže pater Tomislav.

Ako se desi da ne mogu doći redovnici pokušavaju koliko mogu, da ih utješe, obiđu, razgovaraju sa njima.

Sarafina Žižak iz Banjaluke ima kćerku u Kanadi, koja joj dolazi svake dvije godine. Za ovaj Božić nije došla, ali Sarafina je uprkos bolesti došla u crkvu.

“Isusovo porođenje to je nešto veliko. Sama sam… pa sam žalosna”, kaže ona i dodaje: “Ali, ima Bog sa mnom i Gospe, svi sveci božiji, imam svojih mlađih koji me posluže, tako da dobro je, hvala Bogu.”

Mario Štemberger, redovno dolazi u samostan u Trapistima, svake nedelje i za svaki blagdan.

“Tu smo uvijek na pomoći, nema nas puno tu, pjevamo malo u crkvenom zboru, ni tu nas nema puno, puno je starih, ali nadamo se da će neko i od mlađih doći, priključiti se”, kaže on.

Stariji odlaze, mladi ne dolaze

Sjeća se vremena kada je velika crkva bila puna, čak su ljudi i vani stajali, ali u to doba su kaže na misu ponoćku dolazile sve tri konfesije, pa čak i ateisti.

“Danas je vrlo teško, malo je ljudi, dosta je starih, poneko dođe izvana u ove blagdane kad imaju slobodne dane, ali vrlo malo. Nažalost, sve je manje, i sve se više opraštamo od ovih koji su stariji, odlaze, a mladi ne dolaze. Vidjeli ste ima nešto malo i djece, ali vrlo malo, a nekada je bilo puno i djece i svega. Velika je razlika”, kaže Mario Štemberger.

Svetlana Bjekić iz naselja Česma, takože redovno dolazi u crkvu u Tapistima, ali današnji dan joj je posebniji od drugih.

“Najljepše vrijeme godine rođenje Isusovo i rođenje novog života, mir u svijetu, eto, to nešto znači. Isus nam donosi jedan mir, blagostanje, radost, sve najljepše”, kaže Svetlana Bjekić.