Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Sarajlijama dijeljen “čisti zrak sa planina”

25/12/2015

Povodom povećanog nivoa aerozagađenja u velikom broju bh. gradova, danas su građanima Sarajeva na trgu ispred Sarajevske katedrale dijeljene tegle sa “čistim zrakom sa okolnih planina”.

Riječ je o akciji Regionalnog centra za obrazovanje i informisanje iz održivog razvoja za Jugoistočnu Evropu (REIC), neprofitnoj nevladinoj organizaciji osnovanoj 2005. godine u Sarajevu, a kojom se želi skrenuti pažnja na zagađenost zraka.

Aktivisti REIC-a su na postavljenom štandu dijelili letke i tegle sa “čistim zrakom sa okolnih planina” i na taj način pozivali nadležne na poduzimanje mjera za zaštitu od aerozagađenja.

Vedad Suljić, direktor REIC-a, kazao je da je akcija ustvari dio kampanje “Smog – svijest može očistiti zrak”.

“Cilj nam je podstaći stanovništvo šta mogu uraditi u svakodnevnom životu, na svom radnom mjestu, u svom domaćinstvu kako bi uticali na smanjenje zagađenosti. To će uraditi, prije svega, tako što će voditi računa o energetskoj efikasnosti svojih objekata”, istakao je Suljić.

Građanima su danas dijelili i tegle koje su, prema njegovim riječima, više humoristični performans kojim žele izazvati pažnju javnosti.

“To je performans gdje smo naveli da se u teglama nalazi čisti sarajevski zrak sa sarajevskih planina. Ustvari, želimo potaći stanovništvo da u slučaju prekomjerne zagađenosti, ako će se baviti rekreacijom ili izbivati veći dio dana vani, da to već rade na planini, a ne u kotlini”, naglasio je Suljić.

U lecima koje su danas dijelili navedene su neke mjere koje može stanovništvo poduzeti u ovakvim situacijama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.