poruka vjernicima

Božićna čestitka biskupa Palića: Božić je kao svjetlo u noći, kao ognjište u hladnoći…

biskup_palic (1)

Samo se bojte onoga što bi vas definitivno moglo odvojiti od Boga

Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanske biskupije Petar Palić uputio je božićnu čestitku svim vjernicima povodom katoličkog blagdana Božića u kojoj im je, uz ostalo, poručio da se ne prepuste paralizirajućem strahu uslijed životnih okolnosti i krize u odnosima.

“(…) Svoje misli danas na poseban način upravljam onima kojima je teško u životu jer su bolesni ili zato što imaju posebne obiteljske ili profesionalne brige, a ne samo brige oko zaposlenja. Mislim na sve one koji su usamljeni i tužni jer su smrću izgubili najmilije i svoje prijatelje. Neka sve njih, a to je moja božićna želja, obasja dio svjetla koje izvire iz Betlehemskog djeteta”, poručio je mostarski biskup.

Svoju čestitku, pozdrav i blagoslov uputio je i svima onima kojima je “danas i ovih svetih dana dužnost služiti zdravlju ili sigurnosti drugih ljudi”.

“Mislim na mnoge koji su duboko ukorijenjeni u kršćanskoj vjeri, a time i u Božićno otajstvo, i na one kojima to nije dano. I na kraju mislim na sve tražitelje Boga i na sve koji iz raznih razloga nikada nisu započeli ili su odustali od ovoga traženja”, istaknuo je biskup u božićnoj poruci.

Za one koji duboko vjeruju, dodao je mostarski biskup, Božić je kao svjetlo u noći, kao ognjište u hladnoći, kao zaklon od vjetra. A oni koji duboko vjeruju u Božićno otajstvo spašavaju Božić od očekivanja pojedinaca ili skupina da će blistavoj duhovnoj snazi ovoga blagdana jednom doći kraj.

“Središte božićnoga slavlja je slabo, bespomoćno, ali božansko dijete. No, paradoksalno, upravo to čini ovaj blagdan tako snažnim. Rođendan djeteta Isusa, od kojega brojimo svoje godine, mnoge od onih koji slave dijete nekako podsjeća da su nekada bili djeca i da je to dijete ostalo u njima; podsjeća na dijete koje je bilo spremno za smijeh ili plač, dobro ili loše i otvoreno budućnosti”, navodi biskup Palić.

Podsjeća da je prema kršćanskom vjerovanju, dijete Isus, čiji se rođendan slavi na Božić, više od bilo kojeg drugog djeteta.

“U njemu je objavljeno otajstvo Bogočovjeka, u njemu su nebo i zemlja sjedinjeni i pomireni. Naravno, to postaje potpuno vidljivo tek u uskrsnom otajstvu, u muci, smrti i uskrsnuću Isusa Krista, Bogočovjeka iz Nazareta. U betlehemskom djetetu i mladiću iz Nazareta Bog se objavljuje ne u svojoj moći, nego u svojoj ljubavi”, kazao je mostarski biskup.

Napominje da se glavna božićna liturgija slavi usred noći.

“Misli se na tamu zla i onda se kaže da je ta tama posegnula za svjetlom da ga ugasi, ali je svjetlost bila jača. Tama zla još uvijek poseže za božanskim svjetlom da ga potamni i, ako je moguće, učini da uopće nestane. Borba između dobra i zla događa se u svakom vremenu na nebrojenim velikim i malim ratištima, a u konačnici srce je prostor borbe, u kojoj se bore ljubav i mržnja, vjera i nevjera ili ravnodušnost. Iznad svega toga, međutim, stoji Betlehemska zvijezda kao svjetlo nade da će zlo na kraju biti sve slabije”, naveo je mostarski biskup u čestitki.

Na kraju je poručio vjernicima da se ne prepuste paralizirajućem strahu uslijed životnih okolnosti i krize u odnosima.

“Neka vam srce ne uznemiruje zaglušujuća buka mišljenja i stavova. Samo se bojte onoga što bi vas definitivno moglo odvojiti od Boga”, proučio je mostarski biskup Petar Palić, zaželjevši svima da Betlehemsko svjetlo zasja i u njihovim srcu i da njihovim posredovanjem dođe do drugih ljudi.