Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Božićna poruka Franje Komarice: Ne smijemo se zadovoljiti površnim sadržajem

BiH

komarica (1)

Na radosnu svekovinu Božića mi se ne smijemo zadovoljiti samo s proslavljanjem povijesnog ulaska utjelovljenog Sina Božijeg u našu ljudsku povijest, još manje s površnim i sebičnim sadržajem te svetkovine, makar to bilo u našim lijepim željama ili materijalnim poklonima jedni drugima, dio je božićne poruke Franje Komarice biskupa banjalučkog, javlja Anadolu Agency (AA).

“Trebamo se pitati što utjelovljeni Bog želi od nas. Opet nas u tome poučava jedna od dragih nam drevnih božićnih pjesama: “Svaki što imade Isusu nek’ dade, ali čista srca žar, najdraži je njemu dar'”, naveo je Komarica.

Prema njegovim riječima Isus želi “da ga tražimo ondje gdje se rodio, to jest u neprihvaćenosti, odgurnutosti na rub društva, u siromaštvu i materijalnoj bijedi”.

“Božić, rođenje utjelovljenog Sina Božijega nudi istinsku slobodu i istinsku radost našim često zarobljenim, tužnim i beznadnim srcima. Blagdan Božića je za svakoga ko ga želi ispravno slaviti, divna prigoda razmisliti na koju je izuzetnu, važnu ulogu na zemlji i u svemiru pozvan, da svojom suradnjom s utjelovljenim i u božićnoj noći u betlehemskoj štalici rođenim Spasiteljem svijeta Isusom Kristom ostvaruje i izgrađuje kraljevstvo njegove istine, pravde, čovjekoljublja, milosrđa, dobrote i ljubavi. Od srca želim i molim Boga da takvih vjerodostojnih suvremenika i sugrađana bude što više – za njihovo osobno dobro i za zajedničko dobro svih ljudi – u ovoj zemlji i po cijeloj zemaljskoj kugli”, naveo je Komarca u svojoj poruci.

Čestitao je Božić svim ljudima, članovima svoje biskupije, onima koji se nalaze na njenom području ili su prisilno još uvijek izvan nje. Komarica je i Božić onima koji ga slave po julijanskom kalendaru.

U svojoj Božićnoj poruci pozvao je na istinitost, pravednost, solidarnost i brigu za bližnje, a odgovarajući na pitanja novinara koliko manja ovih osobina rekao je da “niko ne može dati ono što nema u sebi”.

“Očekivao bih u prvom redu od mene kako vjernika, i svakog drugog vjernika koji drži do istina svoje vjere, da pokaže pravo lice, svoju vjerodostojnost. Ne samo u ovom gradu, zemlji, nego diljem kontinenta ali i šire uočavamo anemiju, pomankanje zauzetosti čovjeka za izgrađivanje vlastite duhovne dimenzije u sebi. Istinitost, pravednost solidarnost, briga za bližnje vrline su koje su nam zakržljale. Imamo ne mali broj duhovnih invalida oko nas. Trebamo se truditi da mi ne budemo takvi”, kazao je Komarica.

Prema njegovim riječima Božić sve obavezuje da budu pronositelji onoga što je Isus donio na zemlju, a to je istina ko je Bog i ko smo mi.

Komentarišući pitanje povratka u banjalučku biskupiju i BiH, kao i pitanje odlaska istakao je da je pravo svakog čovjeka na njegovo rodno mjesto.

“Zašto Banjalučanin nema pravo znati da se rodio u Banjaluci ko je njemu imao pravo to postaviti u pitanje? Zato postavljam pitanje prava na proslavljanje Božića u Banjaluci, BiH i Evropi. Sva prava koja je Bog dao, čovjek čovjeku to ne smije oduzeti. Ako to prihvatamo ismijavamo sami sebe”, kazao je Komarica

Prema njegovim riječima pravedan čovjek ako dozvoli da nepravda trijumfira onda više nije ni on pravedan.

“Ako nam je dao Bog da razlikujemo istinu od laži, pravu od nepravde onda se trebamo i mi pokazati na čijoj smo strani”, kazao je Komarica.