BiH

formiranje vijeća ministara

Božović: Ne znam zašto je SDA dovela u pitanje moj izbor

14/01/2020

On navodi da trenutno nastoji da se isključi iz političkih previranja, kao i da se ne uzbuđuje u slučaju da ne dobije potrebnu podršku u parlamentu BiH

Stranka demokratske akcije (SDA) imat će do četvrtka stav o pitanju imenovanja Mlađena Božovića za ministra ljudskih prava i izbjeglica u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

To je novinarima kazao generalni sekretar ove stranke Halid Genjac nakon sastanka predstavnika SDA, među kojima je bio i Denis Zvizdić, s članovima Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koje su zastupali Zoran Tegeltija i Nebojša Radmanović.

Kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Mlađen Božović kaže da ne zna zašto je Stranka demokratske akcije dovela u pitanje njegovo imenovanje uoči sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i da se ne zamara ishodom.

“Vjerujte da ne znam, mjesec dana me osporavaju. To je već politika, a u politiku nikad nisam volio da se upuštam. Nisam ni sa kim razgovarao, niti hoću da razgovaram”, rekao je Božović.

On navodi da trenutno nastoji da se isključi iz političkih previranja, kao i da se ne uzbuđuje u slučaju da ne dobije potrebnu podršku u parlamentu BiH.

Funkcioner SNSD-a Zoran Tegeltija rekao je danas u Sarajevu da će SDA stav o imenovanju Božovića za ministra saopštiti u četvrtak, 16. januara pred početak sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Tegeltija, koji je i predsjedavajući Savjeta ministara, napomenuo je da je raniji dogovor bio da će biti prihvaćen kandidat za koji ni Agencija za istrage i zaštitu BiH, niti Centralna izborna komisija BiH neće imati primjedbi.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi da u četvrtak, 16. januara, odluči da li će Božović, koga je predložio DNS, biti imenovan za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara.

Komisija Predstavničkog doma parlamenta BiH za pripremu izbora Savjeta ministara početkom januara nije podržala Božovićevo imenovanje za ministra, ali ova odluka nije obavezujuća za Predstavnički dom.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik upozorio je da bi ponovno osporavanje Božovićevog izbora značilo novu krizu u BiH.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.