Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"paralelizam"

BPK Goražde od jučer ima dva ministra policije?!

bpk prica

Premijerka kantona Aida Obuća (SDA) tvrdi da je jučer ujutro dobila odluke Skupštine u kojoj se potvrđuje smjena Rišljanin, te da je za Vladu BPK Goražde, procedura imenovanja novog minsitra gotova stvar

Nakon što je u petak održano više vanrednih sjednica koje su rezultirale smjenom potpredsjedavajuće Skupštine BPK Goražde, Edite Velić, kao i ministrice kantonalnog MUP-a, na području ovoga kantona pojavio se svojevrsni paralelizam u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Ipak, smijenjena ministrica i potpredsjednica Skupštine, pojavile su se na poslu. Tvrde da je smjena nelegalna. I to nije sve.

Nakon što je skupštinska većina od 14 poslanika u petak u kasnim noćnim satima bez prisustva većeg dijela opozicije, potvrdila imenovanje novog ministra kantonalnog MUP-a, smijenjena Nizama Rišljanin (Goraždanska priča) kaže da nije bivša ministrica:

“Ja o toj smjeni nisam obaviještena već sam to vidjela u medijima, nisam dobila ništa pismeno i ja sam, kao što se i očekuje od mene, jutros došla na posao”, kaže Rišljanin za Federalnu TV.

Premijerka kantona Aida Obuća (SDA) tvrdi da je jučer ujutro dobila odluke Skupštine u kojoj se potvrđuje smjena Rišljanin, te da je za Vladu BPK Goražde, procedura imenovanja novog minsitra gotova stvar:

“Ja sam u kabinet smijenjene ministrice poslala sve te odluke i mislim da nema nikakvih nejasnoća oko toga”, kaže Obuća.

>>>>>> Klub Srba pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog smjene Edite Velić!

Međutim, u MUP BPK Goražde nije samo premijerka poslala odluke. Poslala ih je i predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde, ali sa drugačijim sadržajem. Naime, ministrici i komesaru policije uputila je dopis u kojem se odluka o smjeni minsitrice smatra ništavnom. Predsjedavajuća Daliborka Milović kaže kako je sve to učinila da bi zaštitila Ustav i zakone, koji su, prema njenim riječima, grubo prekršeni održavanjem vanredne sjednice na kojoj su smijenjene minsitrica i dopredsjedavajuća Skupštine:

“Ustav i zakon su jasni i jasno propisuju na koji način se saziva sjednica i ko je saziva”, kaže Milović.

“Ono što se desilo je presedan i iz ovog kantona je otišla jedna ružna slika, napravljen je cirkus”, kaže smijenjena dopredsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Edita Velić (DF).

Svi kažu kako su u pravu i kako nema paralelizma u vlasti. Međutim, tako za sada izgleda. A problem u funkcionisanju te vlasti već je vidljiv.

Iako zakazana, vanredna sjednica koju je za ponedjeljak bila zakazala predsjedavajuća nije održana jer pozivu se nisu odazvali poslanici skupštinske većine. Još jedno pitanje je važno. Kako će funkcionisati policija u situaciji kada smjenjena ministrica ne može prisustvovati sjednicama Vlade, a novoizabrani ministar ne može u zgradu policije na posao?