goražde

BPK sutra dobija novu Vladu, zakazana vanredna sjednica Skupštine

SkupstinaBPK (1)

Parlamentarnu većinu u BPK čini sedam stranaka- SDA, NBL, SzBiH, DF, SBB, A-SDA/Nezavisni blok

Vanredna sjednica Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na kojoj bi trebala biti imenovana nova kantonalna vlada, na zahtjev parlamentarne većine zakazana je za sutra – potvrdila je Feni predsjedavajuća Skupštine Edita Velić.

Po njenim riječima, jutros je donijeta odluka o imenovanju Aide Obuće (SDA) za mandatara Vlade.

– Odluka je donesena jutros uz konsultacije predsjedavajuće Skupštine i zamjenika iz reda hrvatskog naroda, a potom je mandatar dostavio prijedlog budućeg sastava Vlade BPK. Privremena Komisija za izbor i imenovanje je obavila svoj dio posla i imenovanje Vlade bi se trebalo desiti sutra na vanrednoj sjednici Skupštine, a dnevni red će biti utvrđen na samoj sjednici -pojasnila je Velić.

Parlamentarnu većinu u BPK čini sedam stranaka- SDA, NBL, SzBiH, DF, SBB, A-SDA/Nezavisni blok.

Prema koalicionom sporazumu, SDA će osim premijerke, imati i dvije ministarske pozicije. Na čelu ministarstva za pravosuđe, upravu i radne odnose bit će Nataša Danojlić, dok je za poziciju ministra zdravstva, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih lica predložen Eniz Halilović.

Budući ministar finansija kojeg je delegirala Nezavisna bosanskohervegovačka lista (NBL) je Šemso Muslić, a ova stranka za ministra urbanizma, prostornog uređenja i zaštitu okoliša predložila je Bojana Krunića.

U raspodjeli pozicija mjesto ministra privrede pripalo je A-SDA/Nezavisnom bloku, a na ovoj poziciji će se naći Mensad Arnaut. Budući ministar za boračka pitanja je Edin Aganović iz Stranke za BiH, dok je za ministricu unutrašnjih poslova predložena Nizama Rišljanin, kadar Goraždanske priče.

Za ministra za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport iz Demokratske fronte predložen je Arman Bešlija.

Vanredna sjednica Skupštine BPK zakazana je za deset sati.