Braća po samovolji: Sad je jasno zašto ćute Izetbegović i Čović

covic-izetbegovic

Ko zna koliko je dosad bilo ovakvih zloupotreba i nezakonitosti, juče sam napisao, komentarišući nezakonitu upotrebu počasne jedinice BiH u Banjaluci 8. i 9. januara. Dodao sam da ćemo možda naknadno saznati da postoji, ali se skriva od očiju javnosti, i odluka Predsjedništva BiH kojom se Ivaniću određuje pravo na svečanu vojnu pratnju.

I jedno i drugo je, svojom izjavom medijima, danas razjasnio predsjedavajući Mladen Ivanić. On je rekao da ni dosad nije nikada trebalo da se traži odobrenje za upotrebu počasne jedinice, koja je išla i na neke druge aktivnosti druga dva člana Predsjedništva BiH, o čemu se nikada nije ni razgovaralo na sjednicama.

– Nikada nisam pitao za upotrebu Drugog puka kada su išli na mezarje na Kovačima. Nije mi to smetalo i ne smeta. Smatram prirodnim da vojnici Drugog puka OS BiH polože vijence Aliji Izetbegoviću, ali jednako tako očekujem da poštuju i moje pravo da ljudi iz RS budu tamo gdje oni i ja mislim da treba da budu – istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.
Ivanić je dodao da to govori kako “ništa nije urađeno mimo lanca komande”.

Svojom izjavom Mladen Ivanić u stvari je samo potvrdio da počasna jedinica u njegovom slučaju nije upotrijebljena u zakonitoj proceduri i da taj lanac komande nije dosljedno ispoštovan. Jer, propisana procedura obavezno uključuje odluku kompletnog Predsjedništva BiH, kako nalaže Poslovnik o radu ovog državnog organa. A te odluke nije bilo.

Pokušavajući da spere ljagu sa svog samovoljnog čina, Mladen Ivanić je samo proširio spisak vinovnika teškog bezakonja koje se provodi unutar državnog vrha. Braća po samovolji – tako bi se moglo nazvati ovo Predsjedništvo BiH. Umjesto da se ravna po propisima, predsjednički trojac je uveo interna pravila po principu: Što dozvolim tebi, dopuštam i sebi. Ili obratno: Što mogu ja, to možeš i ti!

Za ovakvu praksu u državnom vrhu postoji samo jedno ime: bezakonje! Svjesni su toga i Bakir Izetbegović i Dragan Čović. Stoga oni ovih dana nisu ni sporili nelegalnu upotrebu počasne jedinice naših oružanih snaga u Banjaluci. Bili su svjesni vlastitog “putera” na glavi i molili se, u stvari, da se skandal brzo stiša.

No, Ivanić je, braneći sebe, u isti koš utrpao i svoje predsjedničke kolege. On vjerovatno misli da će time skinuti zvono sa svoga vrata.

Možda se stvarno tako i dogodi, da se bruka brzo zataška. A da je po zakonu, proces utvrđivanja odgovornosti samo bi se trebao proširiti sa jednog na svu trojicu članova Predsjedništva BiH.
Hoće li se to dogoditi ili će, prešućivanjem grubih nezakonitosti u praksi državnog vrha, članovi Predsjedništva BiH biti ohrabreni da i u ubuduće državničke poslove obavljaju po vlastitom ćeifu, a ne po obavezujućim propisima i procedurama?