Bradara odlučila da ne sazove sjednicu Doma naroda Parlamenta FBiH

lidija-bradara-dom-naroda
FOTO: I. Kralj

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) Lidija Bradara je, iako potpuno svjesna važnosti donošenja proračuna FBiH za 2018. godinu, te vodeći se načelom odgovornosti, kao i poštivanja procedura održavanja i donošenja akata najprije u Zastupničkom, a potom u Domu naroda, a u konsultacijama s dopredsjedateljima, odlučila da ne sazove sjednicu Doma naroda Parlamenta FBiH predstojećeg vikenda.

Svoju opredjeljenost za donošenje proračuna na vrijeme, izaslanici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, koji imaju više od dvotrećinske većine u Klubu Hrvata u Domu naroda, pokazali su donošenjem proračuna u zakonskom roku u županijama u kojima su dio vladajuće većine, navodi se u saopćenju predsjedateljice Doma naroda Parlamenta FBiH.

Napomenula je da su izaslanici HDZ-a BiH opredjeljenost za takav razvoj događaja pokazali i na razini Federacije BiH usvajanjem Nacrta proračuna 7. prosinca, odnosno ostavljajući dovoljno vremena i prostora za donošenje Prijedloga proračuna za iduću godinu.

– Nažalost, razvoj događaja na političkoj sceni FBiH, koji uključuje i preglasavanje hrvatskih zastupnika u Zastupničkom domu u kojem su sudjelovali i zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA), nisu nam ostavili vremena ni prostora za donošenje proračuna FBiH do kraja godine – istakla je Bradara.

Podsjetila je da proračun FBiH može biti usvojen samo ukoliko ga potvrde oba doma Federalnog parlamenta. Međutim, kazala je da razvoj jučerašnjih događaja u Zastupničkom domu ne daje nadu da bi ovaj Dom mogao osigurati potrebnu većinu tijekom vikenda, uz načela poštivanja dogovora i partnerskih odnosa stranaka vladajuće većine.

– Bez obzira na činjenicu da sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH ovog vikenda neće biti, mi nastavljamo sa stalnim razgovorima čiji je cilj prevazilaženje postojećih problema glede parlamentarne većine, kao i pronalaska rješenja u najkraćem mogućem roku na način da niti jedna kategorija stanovnika, korisnika proračuna FBiH, ne trpi štetu – poručila je.

Osvrnula i na današnji pismeni dopis predsjednika Vlade FBIH Fadila Novalića kojim je pozvao Parlament FBiH na žurno zasjedanje tijekom vikenda, zahvališi i podržavši njegovu brigu za socijalnim mirom i stabilnosti Federacije BiH.

– Međutim, nije mi jasna potreba za ovim načinom komunikacije, dopisom koji je poslao tek iza podne i to prvenstveno medijima, pa tek onda rukovodstvu Parlamenta. Zakonodavna i izvršna vlast su na istom zadatku i samo zajedničkim djelovanjem i sinergijom stvari mogu funkcionirati. Stoga je poželjno da premijer više energije uloži u očuvanje parlamentarne većine i dobrih odnosa, čemu pak, ovakva pisma ne doprinose – smatra predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH.

Kako bi javnosti pružili objektivnu sliku situacije te došli do rješenja, predložila je dijalog putem nekog od javnih medija, ukoliko se, kako je rekla, premijer Novalić nalazi u BiH.

– Premda ako nije, ostaje nejasno kako bi obrazložio proračun na eventualnim sjednicama tijekom vikenda na kojima inzistira? – upitala je Bradara.

Zaključila je da potvrda ministrice financija FBiH Jelke Miličević da je za prvi dio siječnja 2018. godine financijska sigurnost Federacije BiH osigurana pruža određenu sigurnost, kao i činjenica da ipak postoji mogućnost izglasavanja proračuna u prvih desetak dana naredne godine.