Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bradara: Šokirana sam neprovedbom obvezujućih zaključaka Doma naroda

bradara

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara šokirana je potezom Porezne uprave FBiH i neprovedbom zaključaka Doma naroda koji su, podsjeća, za izvršnu vlasti obvezujući.

Suprotno jednom od zaključaka prošlotjedne tematske sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH o prekidu blokade računa zdravstvenim ustanovama u Federaciji, do donošenja Zakona o financijskoj konsolidaciji zdravstvenih ustanova u FBiH koji je u pripremi, Porezna uprava blokirala je račune dvjema zdravstvenim ustanovama u Mostaru; SBK Mostar i RMC „Safet Mujić“.

-Svjesni težine problema mi smo mjesecima, u suradnji s resornim federalnim ministarstvom, pripremali tematsku sjednicu o zdravstvu želeći sagledati stanje i započeti s rješavanjem problema , ali i izbjeći upravo ovu situaciju koja nam se dogodila blokadom računa dvjema bolnicama u Mostaru – kaže u izjavi za Fenu Bradara te naglašava kako smatra nedopustivim da netko postupa mimo volje zakonodavne vlasti koja je,po Ustavu, iznad izvršne.

Pri tom podsjeća kako je izvršna vlast dužna provoditi zakone koje donosi Parlament jednako kao i usvojene odluke i zaključke.

-Ne bi uopće komentirala motive zbog kojih je Porezna uprava postupila selektivno niti razloge blokade koja se, gledajući ustavni ustroj, nije smjela uopće dogoditi. U ovom slučaju uz grubo kršenje Ustava Federacije BiH, na sceni je i gaženje ljudskih prava pacijenata koji gravitiraju i liječe se u bolnicama u Mostaru. Onaj tko je blokirao račune tako važnim ustanovama morao bi odgovarati i za ugrožavanje života i zdravlja ljudi što je jednostavno nedopustivo, i s ljudskog i s političkog stajališta – ističe Bradara.

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta F BiH pozvala je Poreznu pravu da se „vrati u zakonske okvire djelovanja i rada“.