Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednica fbih

Bradara: Vjerujem da ćemo vrlo skoro imati novu Vladu Federacije

bradara-fena

Što se tiče imenovanja Vlade, svoje dužnosti glede ovog procesa započela je isti dan po preuzimanju dužnosti

Lidija Bradara danas se prvi put u ulozi predsjednice Federacije BiH obratila zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koji na vanrednoj sjednici razmatraju Informaciju o Odluci o imenovanju premijera Vlade, zamjenika premijera i ministara u Vladi Federacije BiH.

– Voljela bih da danas imamo svečanu prisegu ministara, da je završen proces formiranja vlasti no nažalost kao što znate, to nije slučaj. Ipak, vjerujem kako ćemo vrlo skoro imati i novu Vladu Federacije BiH – kazala je Bradara.

Što se tiče imenovanja Vlade, svoje dužnosti glede ovog procesa započela je isti dan po preuzimanju dužnosti.

– Konzultacije s gospodinom Nerminom Nikšićem kao tada, a i danas, jedinim poznatim, barem meni, kandidatom za predsjednika Vlade održane su nakon sastanka s potpredsjednicima Federacije. Prije toga nas je okupio i moj prethodnik gospodin Marinko Čavara – podsjeća Bradara.

U vezi daljnjih konzultacija sa potpredsjednicima kaže da su održana još tri sastanka pa i jučerašnji sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

– Na jednom od zadnjih sastanaka kolegama sam ponudila upoznavanje i sa tada već poznatim imenima odnosno kandidatima za ministre, no suglasja nije bilo. Stoga sam nekoliko dana prije isteka Ustavnog roka, donijela Odluku o imenovanju i istu poslala potpredsjednicima kako bi oni svojim odlukama dali suglasnost ili isto odbili. Svi znamo da je kolega Stojanović početkom tjedna dao zeleno svjetlo na Odluku kao i to da je gospodin Lendo odbio. Sve tri odluke, odnosno sve tri stava, poslana su vama, dragi zastupnici, jučer, dakle netom prije isteka roka, u vidu cjelokupne informacije. Informacija sadrži, spomenut ću opet zbog javnosti, moju Odluku, suglasnost gospodina Stojanovića, odbijanje suglasnosti gospodina Lende kao i životopise kandidata – istakla je Bradara.

Zastupnicima je naglasila da su se “u javnom prostoru kao i obično pojavljivale razne dezinformacije, prijetnje čak, spinovi, uvjetovani i oprečnim, neistinitim i zlonamjernim iznošenjem informacija sa raznih sastanaka i konzultacija”.

– Međutim, odgovorno tvrdim kako je s moje strane urađeno sve što se moglo u datom roku i situaciji. Cijeli mjesec je bio posvećen upravo ovoj točki o kojoj vi danas raspravljate jer nakon četiri godine tehničke vlade, a pola godine od održanih izbora, ne vidim ništa važnije čime bismo se trebali baviti. Znamo da Vlada, osim što je u tehničkom mandatu, djeluje i u nepunom sastavu i krajnje je vrijeme da dobijemo novi saziv koji iza sebe ima i legitimnost izborne volje upravo kroz vas zastupnike. Svim idejama, novim procesima i nužnim koracima za dobrobit svih koji žive u ovoj zemlji prethoditi mora uspostavljanje nove izvršne vlasti – rekla je Bradara.

Podsjetila je zastupnike da se proteklih mjeseci raspravljalo dosta o imenima ministara.

– Pretpostavljam da će tako biti i danas i da možemo beskonačno tražiti bolja rješenja. No kandidati su ti koji jesu, poslani su od strane stranaka koje imaju ruke odnosno podršku u Zastupničkom domu. A to je onaj krajnji cilj i najvažniji. Ne samo u trenutku potvrđivanja nego i kroz kasniji proces rada. Svi ćemo biti tu da ih pratimo kroz mandat kroz podršku, ali i kritiku i zajednički rad i vjerujete mi, da ćemo od ovog predloženog saziva zasigurno dobiti puno dobrog djelovanja. Svjesna da nismo još u toj situaciji, ponavljam, poslala sam vam informaciju o provedenom procesu, na daljnje eventualno postupanje – poručila je zastupnicima Bradara na današnjoj vanrednoj sjednici.