BiH

tužilac

Brammertz: Moramo nastojati da pronađemo svaku, ali baš svaku žrtvu

11/07/2022

Sjećamo se žrtava, ali i onih koji su ostali za njima s užasnom tugom, izjavio je Brammertz

Sistematsko pogubljenje gotovo 7.000 muškaraca, uključujući i dječake, te protjerivanje žena, djece i starijih muškaraca, bilo je sramota za cijeli svijet i strašna tragedija za svakoga ko je izgubio oca, brata, rođaka ili sina. Neke porodice su cijele stradale. Sjećamo se žrtava, ali i onih koji su ostali za njima s užasnom tugom. Oni su na prvom mjestu u našim mislima – poručio je tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serge Brammertz povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Kako je naveo, Tužilaštvo je procesuiralo, a sudije osudile, mnoge od onih koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici. Među njima su Ratko Mladić i Radovan Karadžić, koji su obojica osuđeni na doživotni zatvor, kao kreatori i izvršioci zločinačkog plana za protjerivanje i ubistvo bosanskih Muslimana Srebrenice.

– Svjedočenja žrtava i svjedoka bila su od vitalne važnosti za ove osuđujuće presude. Oni su proživjeli strašne događaje, ali ipak su smogli snage da se vrate i prožive ih još jednom, i to u prisustvu onih koji su organizovali i izvršili te zločine. Danas, 27 godina nakon genocida u Srebrenici, komemoriramo i njihov gubitak i njihovu snagu da kažu svijetu kakvi su se strašni događaji odigrali. Kažemo da moramo učiti od istorije, a ipak, svijet je izgleda u opasnosti da naučeno zaboravi. I danas smo još uvijek suočeni s negiranjem genocida, kao i sa slavljenjem ratnih zločinaca, što prožima politički diskurs u zemljama bivše Jugoslavije – navodi Brammertz.

Ističe da Tužilaštvo predano radi na tome da obezbijedi da svijet ne zaboravi užase Srebrenice, te da i dalje pomaže nacionalnim tužilaštvima u traganju za pravdom za žrtve i protivljenju pokušajima da se negira genocid i da se slave oni koji su ga izvršili, bilo javno bilo privatno.

– Danas će još 50 žrtava biti sahranjeno u Potočarima, ali još uvek ima na hiljade nestalih čiji posmrtni ostaci nisu pronađeni. Oni se ne mogu zaboraviti i traganje za njima je humanitarni imperativ. Moramo nastojati da pronađemo svaku, ali baš svaku žrtvu. Nastavit ćemo borbu za pravdu za sve žrtve – zaključio je Brammertz.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.