Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brammertz nezadovoljan: Procjene sudija o Šešelju ne odgovaraju istini

Serge Brammertz

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz kritikovao je presudu Vojislavu Šešelju i rekao da će Tužilaštvo analizirati da li je vijeće sudija napravilo greške, prenosi novinska agencija Patria.

On je istakao i da će najvjerovatnije podnijeti žalbu.

-Imamo 30 dana da podnesemo žalbu, ali ćemo sigurno prije tog roka donijeti našu odluku, najavio je on u intervjuu bečkom dnevniku “Prese“.

Brammertz je negirao da je Tužilaštvo loše pripremilo optužnicu.

-Zasigurno nismo loše pripremili optužnicu. Jeste li imali prilike da vidite i suprostavljeni stav italijanskog sudije, upitao je Brammertz.

On je istakao da je sudija Latanci bila mišljenja da su dokazani zločini Šešelja i da je opravdana kazna, što je suprotno od onog što je drugo dvoje sudija utvrdilo.

-Neće vas čuditi što ne dijelim mišljenje te dvojice sudija, naglasio je on, rekavši da su sudije iznijele činjenice na način koji je u “flagratnoj” suprotnosti sa onim kako posmatramo ratove u Hrvatskoj i BiH.

Prema njegovim riječima, njihova analiza je u suprotnosti i sa desetinama drugih presuda, a, kako je dodao, moglo bi se pomisliti da se radi o presudi za neki drugi konflikt, za koji je pokrenuto krivično gonjenje.

-Imam problem s tim kada sudije ocjenjuju da su Šešeljevi borci samo pomagali svojim ljudima i da nisu počinili krivična djela, da nije bilo protjerivanja, nikakvih planiranih i sistematskih napada na civile. To jednostavno ne odgovara istini da su ljudi samo iz humanitarnih razloga autobusima premještani u druge dijelove. Zbog toga ćemo najverovatnije podneti žalbu na presudu, objasnio je Brammertz.

Dalje je kritikovao što su sudije utvrdile da su Šešeljevi govori mržnje, to jest navođenje na krivična djela, samo služili motivaciji sopstvenih trupa.

-Ako se polazi od toga da nije bilo nikakvog konflikta, kao i da zločini nisu bili zločini, onda je naravno teško nekoga osuditi kao glavnog odgovornog. MI ćemo analizirati da li vijeće sudija nije počinilo značajne greške, naglasio je Brammertz.

On je odbacio tvrdnje da je tužilaštvo antisrpsko, rekavši da je u postupku protiv Šešelja od samog početka bilo brojnih teškoća.

-Postupak je na početku odugovlačen zbog štrajka glađu Šešelja, jer je želio sam da se brani. To je prihvatila druga instanca, što je dovelo do daljih problema. Šešelj je tri puta osuđivan zato što je navodio imena zaštićenih svjedoka. Protiv tri njegova saradnika je još uvijek u toku postupak zbog manipulacije dokazima. Srpske vlasti su morale još pre godinu dana da ih uhapse i pošalju u Hag. Oni su osumnjičeni da su vršili pritisak na svjedoke, istakao je Brammertz.

On je poručio da se sudijama mora postaviti pitanje zašto je suđenje Šešelju trajalo 13 godina, navodeći da je posljednji svjedok tužilaštva saslušan 2010. godine, a postupak zaključen 2012.

-Od tada smo čekali na odluku sudija. Objavljivanje presude bilo je najavljeno za oktobar 2013., ali je potom jedan od trojice sudija zamjenjen, te je nakon toga vijeću u novembru do sada trebalo vremena da dođe do ove presude. Ne verujem da se tužilaštvu nešto može prebaciti, uvjeren je Brammertz.

Upitan da li je predsjedavajući veća sudija Jean-Claud Antonetti bio pristrasan, on je kazao da ne želi da se o tome izjašnjava. Brammertz je naglasio da ne želi da kritikuje sudije, jer to ne bi bilo prikladno.

Na pitanje da li postoji povod za samokritiku, on je priznao da je u ovom sudskom postupku bilo niz problema, ali prije svega niz svjedoka koji naprasno više nisu bili spremni da izađu pred sud ili da potvrde svoje izjave iz prošlosti.

Brammertz je kazao da dijeli frustraciju žrtava zbog oslobađajuće presude Šešelju.

-Naravno da bih želio da u žalbenom postupku realnost ratova ponovo bude priznata. Međutim, još imamo suđenje protiv Ratka Mladića, koje bi trebalo biti zaključeno na ljeto, sa presudom iduće godine, zaključio je on.