Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obama: Trump ne zna ništa

obama trump

Predsjednik SAD Barack Obama ocijenio je da izjave ljudi poput Donalda Trumpa da bi nuklearno oružje pomoglo Južnoj Koreji i Japanu pokazuju nepoznavanje svijeta.

Vodeći kandidat za predsjedničku nominaciju republikanske stranke Donald Trump rekao je prošle sedmice za New York Times da bi bio otvoren prema ideji da Japan i Južna Koreja imaju sopstveno atomsko oružje kao mjeru odvraćanja prema Severnoj Koreji.

Upitan šta misli o toj izjavi Obama je rekao: “Osoba koja je dala ove izjave ne zna mnogo o spoljnoj politici ili nuklearnoj politici, ili Korejskom poluostrvu ili svijetu uopšte”.

On je opisao američko savezništvo sa Japanom i Južnom Korejom kao jednim od međaša američkog prisustva u regionu Azije i Pacifika.

Obama je rekao da je američka politika u tom dijelu svijeta “spriječila mogućnost nuklearne eskalacije u sukobu zemalja koje su u prošlosti i tokom historije bile uključene u izrazito destruktivne sukobe i sporove”, te da “prema tome, nikako u to ne treba dirati”.

Obama je dodao da Amerikanci ne žele da u Ovalnu sobu u Bijeloj kući dođe neko ko “ne shvata koliko je to važno”, prenosi agencija Beta.

Ne navodeći konkretna imena kandidata Obama je rekao da je grozničava kampanja za njegovog nasljednika bila predmet razgovora sa svjetskim liderima okupljenih u četvrtak i petak na nuklearnom samitu u Washingtonu.

“Šta mi radimo zaista je važno za ostatak svijeta. I čak zemlje koje su navikle na karnevalsku atmosferu u sopstvenoj politici žele da vide ozbiljnost i jasnoću kada je riječ o američkim izborima”, rekao je Obama.