Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brammertz: Nikada nije bilo toliko tribunala, ali i sukoba i žrtava

BiH

serge brammertz (1)
Foto: I. Kralj

Serge Brammertz, glavni tužilac Haškog tribunala, boravi u posjeti Sarajevu na poziv Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije gdje je danas pred velikim brojem studenata održao predavanje o temi “Savremeni izazovi u vođenju istraga i provođenju postupaka za međunarodne zločine”.

Govoreći o međunarodnoj pravdi te izazovima sa kojima se suočava, Brammertz je istakao kako nikada u historiji nije bilo toliko pranvih mehanizama, sudova, tribunala. Sa druge strane, kako je rekao, od kraja Drugog svjetskog rata nikada nije bilo toliko sukoba kao danas.

“Nikada nije bilo toliko sukoba kao sada, nikada toliko izbjeglica širom svijeta. Nikada nije broj civilnih žrtava bio tako visok u odnosu na vojne žrtve. Treba se pitati šta nije uredu sa sistemom i zašto međunardona pravda nije toliko uspješna”, istakao je Brammertz.

serge brammertz (2)

Kada je riječ o Haškom tribunalu koji djeluje više od dvije decenije, glavni tužilac ove institucije kazao je kako je pozitivna strana veliki broj presuda koje je taj sud izrekao.

“Čuli ste za tribunal u Sierra Leoneu gdje je bivši predsjednik Liberije osuđen na 50 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti. Čuli ste za tribunal u Kambodži koji se bavio ratnim zločinima. Postoje drugi međunarodni tribunali koji istražuju ratne zločine koji su se desili prije više od 20 godina, kao što su zločini za vrijeme nacističkog režima”, kazao je Brammertz dodavši kako veliki broj osoba “tek treba da se nađe pred sudom”.

“U Haškom tribunalu još uvijek se vode suđenja poput onog Karadžiću i Mladiću, ali najveći izazovi su oni koji još uvijek nisu na sudu. U libanskom tribunalu još uvijek nema uhapšenih za zločine, takvo je stanje danas”, kazao je Brammertz.

Glavni haški tužilac je govorio i o postupcima pred međunarodnim krivičnim sudovima.

“Utemeljene su dvije važne faze, ne samo za vojne vođe već i za vođe civila. Genocid nije samo broj već namjera koja je sakrivena iza žrtava, bez obzira na njihov broj. Proteklih godina, važno je da smo prvi put imali komandante koji su osuđivani za takve zločine koje su uradili njihovi vojnici. To jeste jedna vrsta pravde. Ako komandant šalje trupe u neko mjesto, jasno je da se i on tereti za takva djela”, kazao je Brammertz.