Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Susret Radončića i Izetbegovića: SBB ni vlast, ni opozicija (FOTO)

BiH

fahrudin radoncic (3)
Foto: I. Kralj

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić rekao je danas u Sarajevu da će ova stranka podržati aktuelnu parlamentarnu većinu u Federaciji BiH (FBiH) i ako ne bude u vlasti.

“Rekli smo da ćemo sve reformske zakone i britansko-njemačku inicijativu potpuno podržavati u parlamentima nezavisno da li je SBB u opoziciji ili ne”, izjavio je Radončić novinarima nakon sastanka u zgradi Predsjedništva BiH sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

Radončić je dodao da će SBB glasati za rebalans budžeta u petak, 9. oktobra, na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

fahrudin radoncic (1)

“To je ono što je SBB obećao građanima, mi podržavamo reforme. Da li ćemo ući u vlast i da li će se govoriti o preciznim pozicijama otom-potom”, rekao je Radončić.

Radončić je istakao da mu je važno da postoji nova vlast koja funkcioniše nakon godinu dana.

On je najavio da će i dalje razgovarati sa Izetbegovićem jer je bolje da se razgovara polako i radi efikasno.

“To je, svakako, bolje nego da se brzo pregovara, a ništa ne radi. Razgovori idu u dobrom smjeru, pravi se ambijent dobe podrške i mi ćemo to iskoristiti na najbolji mogući način”, konstatovao je Radončić.

fahrudin radoncic (2)

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je da “sve vodi” ka ulasku SBB-a u vlast na federalnom nivou i da je SBB u potpunosti spreman da podrži vlast.

“Ponuda SBB-a i Radončića je široka i galantna. Oni su spremni da podrže vlast i već to rade. Spremni su da podržavaju i ovu krnju Vladu. Po meni to nije konačno rješenje, rješenje je da se napravi koherentna Vlada, monolitna vlast koja bi nosila odgovornost, ali ne sa tribina nego zajednički u političkoj areni da iznesemo naredne tri, a možda i sedam godina”, izjavio je Izetbegović novinarima nakon sastanka sa Radončićem.

bakir izetbegovic

On je naveo da je Radončić na današnjem sastanku insistirao na efikasnijoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i da su razgovarali i o provođenju Reformske agende.