Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brammertz: Presuda Karadžiću dokaz da je pravda moguća

serge brammertz

Presuda Radovanu Karadžiću koja će biti izrečena 24. marta bit će poruka žrtvama da je pravda moguća, izjavio je za “Dnevni avaz” Serge Brammertz, glavni tužilac Haškog tribunala, u intervjuu uoči jedne od najvažnijih odluka Tribunala za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

Brammertz je naveo da će, bez obzira na ishod, ova presuda, zakazana za narednu sedmicu, biti važan korak u procesu utvrđivanja odgovornosti.

– S obzirom na Karadžićev položaj za vrijeme sukoba u BiH, očigledno je da je ovo veoma važna presuda. Stav Tužilaštva Tribunala je uvijek bio da se smisleno utvrđivanje odgovornosti ne može zaustaviti krivičnim gonjenjem niskorangiranih vojnika koji su počinili zločine, nego da se pravdi moraju privesti najodgovorniji za
zločine, posebno visoko rangirane političke i ne vođe. Tako da će u tom smislu ova presuda predstavljati važan korak u procesu utvrđivanja odgovornosti, bez obzira na ishod – kazao je on.

Smatra da za sve žrtve, bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost, ova presuda pokazuje da je pravda moguća.

– Prije osam godina bilo je teško zamisliti da će Karadžić ikad biti uhapšen i da će mu biti suđeno. Mnogi su izgubili nadu. Prema tome, ja bih žrtvama u bivšoj Jugoslaviji koje još čekaju pravdu, a ima ih mnogo, rekao da ne trebaju gubiti nadu, da se pravda može ostvariti – izjavio je Brammertz.