Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

Brat Melike Mahmutbegović demantira da je konkurencija “Binasu”

binas zurnal (1)
"Binas" from Bugoja: The only factory in FBiH that produces lighters for grenades brought to the brink of collapse

Na naš dodatni upit da li on plaća “Biansu” neku naknadu jer je njegova firma smještena u krugu tog preduzeća, Mahmutbegović nije konkretno odgovorio, nego se očitovao i telefonskim putem na isti način kao i u dopisu koji nam je uputio

Na dio sadržaja teksta koji je Fokus pod naslovom Hoće li “Pretis” umjesto od “Binasa” kupovati upaljače za granate od srbijanskog “Krušika”? objavljenog u petak, 1.jula reagirao je Hilmo Mahmutbegović, osnivač firme “Stahl” d.o.o. iz Bugojna i brat potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović.

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

On se referirao na sljedeći dio teksta koji je objavio Fokus, citiramo:

“Naši izvori kažu i da brat Melike Mahmutbegović, potpredsjednice FBiH, ima firmu namjenske industrije u Bugojnu i da je to jedan od razloga zašto se Mahmutbegović ne uključuje u rješavanje problema „Binasa“, jer joj je, prema njihovim tvrdnjama, važnije da dobro posluje firma njenog brata, nego “konkurencija”…kraj citata.

Hilmo Mahmutbegović demantuje da je on konkurencija bugojanskom “Binasu”, te u pisanom obraćanju Fokusu navodi:

-Prvenstveno želim da izjavim da je privrednom društvu STAHL d.o.o., čiji sam ja osnivač, primarna i osnovna djelatnost proizvodnja alata, što i sami možete vidjeti u dokumentu koji Vam dostavljam u prilogu-navaodi se u Mahmutbegovićevoj reakciji.

Međutim, s obzirom na to da naši izvori , kako smo i ranije objavili tvrde da je firma Hilme Mahmutbegovića registrirana i za proizvodnju iz oblasti namjenske industrije, telefonski smo pozvali Mahmutbegovića kako bismo utvrdili da li je njegova firma registrirana samo za proizvodnju alata ili i za proizvodnju oružja i naoružanja, a što on u svom “demantiju” nije naveo.

-Imam ja registrovanu tu djelatnost za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, to ne poričem. Sav moj posao vezan za namjensku industriju bio je isključivo vezan jer sam pravio alate za Binas -dodatno je na naš upit odgvorio Mahmutbegović odbacujući bilo kakvu mogućnost da je rad njegove firme “uperen protiv “Binasa”.

U pisanoj reakciji Mahmutbegović dalje navodi da “činjenica da se STAHL d.o.o. nalazi u krugu Binasa nije relevantna u bilo kom kontekstu.” Na naš dodatni upit da li on plaća “Biansu” neku naknadu jer je njegova firma smještena u krugu tog preduzeća, Mahmutbegović nije konkretno odgovorio, nego se očitovao i telefonskim putem na isti način kao i u pisanoj reakciji .

– Oba privredna društva se nalaze u krugu nekadašnjeg giganta Slavka Rodića gdje se nalazi i još nekolicina privrednih društava koje se kao i STAHL d.o.o. svakodnevno bore za sebe i svoje djelatnosti, koje nažalost nisu niti će ikada biti na nivou nekadašnje bugojanske industrije.

Dalje želim da istaknem da privredno društvo STAHL d.o.o. i Binas d.d. ni u kom smislu ne smatram kao konkurenciju kako to navode Vaši ”izvori” sa očito pogrešnim informacijama, u vezi sa ovom tvrdnjom u prilogu Vam dostavljam Ugovor o pozajmici finansijskih sredstava između STAHL d.o.o. i Binas d.d., da se i sami uvjerite kako se Stahl d.o.o. nosi sa ”konkurencijom”.Zašto bi STAHL d.o.o. pomagao svojoj ”konkurenciji” ako postoji tvrdnja da je ”važnije da dobro posluje STAHL d.o.o. nego konkurencija”? – navodi Mahmutbegović koji je dostavio dokument iz kojeg je vidljivo da je ova “mala firma” kako je sam naziva “Binasu” 2020.godine pozajmila 18.000 KM.

Mahmutbegović svoju reakciju zaključuje s riječima da “privredno društvo STAHL d.o.o. sve i da hoće, ne može obavljati poslove koje može obavljati Binas d.d., i nikada im niti mi, niti bilo koja firma sa prostora BiH neće, i ne može biti konkurencija a još manje razlog za propast društva”, premda to u tekstu koji je objavio Fokus niko nije ni tvrdio.