Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"tuđi dug"

SC Borik firmi koja je pod hipotekom mjesečno plaća 9.000 KM kiriju za kuglanu

interv-fot

Ugovorom je definisano da će SC Borik postati vlasnik kuglane nakon isteka perioda od 260 mjeseci, no, hipoteka praktično znači da bi prostor mogao otići u vlasništvo banke

Banjalučki Sportski centar Borik je od privatne firme Dea Still d.o.o. na 260 mjeseci unajmio kuglanu u banjalučkom naselju Lauš, koje je prilično udaljeno od SC Borik. U vrijeme potpisivanja ugovora, u decembru 2020. godine ova je firma bila pod hipotekom ProCredit banke za kredit od milion KM, piše Interview.ba.

Mjesečna kirija koju plaća JU SC Borik je 7.760 KM bez PDV-a, odnosno nešto više od 9.000 KM s PDVom, a ugovorom je definisano da nakon isteka perioda od 260 mjeseci JU SC Borik postaje vlasnik tog objekta. (https://scborik.com/?page_id=3569).

No, hipoteka praktično znači da je sporna nekretnina ProCredit banci garancija da će Dea Still d.o.o. uredno vraćati kredit, a ako se to ne desi – Banka postaje vlasnik.

Ugovorom je definisano da JU SC Borik treba, bez daljnjeg pitanja i znanja zakupodavca, u svim javnim evidencijama o nepokretnostima i pravima upisati da je sklopljen ugovor, da je zabranjeno opterećenje nekretnine bez njegove pisane saglasnosti i da postoje uslovi za prenos vlasništva nad objektom na Borik, pišu revizori u izvještaju (https://www.gsr-rs.org/static/uploads/report_attachments/2021/12/31/RI068-21_Cyr.pdf).

Upozorenje revizora i notara

U ugovoru stoji i da, ako dođe do raskida ugovora od strane zakupca ili jednostranog raskida od strane zakupodavca jer je zakupac napravio grešku – ne plati dvije uzastopne zakupnine ili kasni s plaćanjem duže od 45 dana – zakupac je dužan da u roku od 30 dana od raskida ugovora isplati 30 posto iznosa zakupnine koja je preostala od raskida ugovora do dana isteka ugovorenog perioda za zakup od 260 mjeseci.

Sve su ovo konstatovali revizori i upozorili da se JU SC Borik ne ponaša kao da je ovo nabavka lizing, odnosno nije knjižio ovu nabavku kao takav oblik kupovine. Navode i da je notar u predugovoru upozorio da je nad nekretninom koja je predmet predugovora upisana hipoteka i zabilježena zabrana otuđenja i opterećenja bez pismene saglasnosti.

Prema dostupnim informacijama – kuglana na Laušu je i dalje uknjižena na preduzeće Dea Still d.o.o. i opterećena hipotekom za kredit od milion KM kod ProCredit banke. Revizori pišu da je predugovorom definisano da zakupodavac, dakle Dea Still d.o.o. o svom trošku, u roku od 120 dana ili četiri mjeseca od zaključenja predugovora što je trebalo biti prije kraja 2020. godine, formalno-pravno i tehnički, iznajmljeni poslovni prostor pravno i tehnički odvoji od cjeline kojoj pripada i provede ga kroz zemljišne knjige kao zaseban poslovni prostor.

Odbornik u Skupštini grada Banjaluka Milko Grmuša je u proteklom periodu dva puta postavljao odborničko pitanje o ovoj kuglani tražeći informaciju da li je hipoteka skinuta s objekta.

– Hipoteka je postojala u trenutku potpisivanja ugovora i već to je problem, ali u upravi Borika i u skupštinskoj većini je ista politička opcija i oni nisu htjeli spriječiti tu kupovinu, nego je Upravni odbor ovlastio direktora da zaključi notarski ugovor. Sada mi ne znamo da li je hipoteka skinuta i ako nije – zašto nije, a to je oko 2,36 miliona KM i zakup je s PDV-om oko 9.000 KM, ako ne poskupi sada usljed inflacije i opštih poskupljenja – kaže Grmuša.

Odbornik Grmuša je već dva puta postavljao isto odborničko pitanje

Naglašava da kao odbornik u Skupštini nema nikakvu informaciju kako kuglana na Laušu posluje, ko tamo trenira, koliki prihod ostvaruje i da li je isplativa.

Ko to koristi, kako se plaća?

U Transparency international u BiH, koji prati javne nabavke, kažu da je ovo predugačak period za sklapanje ugovora i da to što je objekat pod hipotekom znali da je taj objekat opterećen tuđim dugom.

– Generalno, zanimljivo je da nije bilo više zainteresovanih za taj najam, a nabavka javnim novcem u kojoj nemate aktivnu i pravičnu konkurenciju kako bi za javni novac dobili što nižu cijenu nije dobra. U tom konkretnom slučaju sporno je i što ta kuglana nije u krugu Borca, nego je dislocirana i pitanje je ko to koristi, kako se plaća korištenje i da li je isplativo jer Borik inače zarađuje i od iznajmljivanja prostora, kaže Damjan Ožegović, viši istraživač i saradnik za pravne poslove u TI u BiH.

Iz podataka na web-strani JU SC Borik je teško utvrditi kada je najam kuglane planiran planom javnih nabavki, kada je raspisan tender i kada je potpisan ugovor jer je u objavljenim podacima vidljiva samo usluga montiranja kuglane i notarska usluga.

U JU SC Borik nisu imali vremena da odgovore na pitanja: da li je s Kuglane skinuta hipoteka o kojoj revizori govore i ako jeste – postoji li dokaz za to (ZK izvadak ili slično); da li nakon 260 mjeseci stiču pravo vlasništva ili ćete je tada kupiti za određeni iznos; da li je kirija ili najam povećani u odnosu na kraj 2020-te godine kada je sklopljen ugovor i ako jeste – koliko je sada?

Sekretarica u kabinetu direktora kaže da je direktor zauzet, a zamjenik i glasnogovornik su na odmoru.

Tata je rekao, ne govori ništa

U Dea Still d.o.o., kompaniji koja se inače bavi prodajom kozmetike, gospođa koja se predstavila kao Ana Đukić, odgovorna osoba u preduzeću, kaže da joj je vlasnik, inače njen otac, rekao da ne govori ništa, a da novinari, ako ih zanima, sve mogu sami provjeriti jer su to javni podaci.

Javna ustanova Sportski centar Borik je još 2018. godine Gradu Banjaluka podnio inicijativu za raspisivanje javnog poziva za rješavanje pitanja smještaja kuglane tako da zakupe prostor na 20 godina nakon čega bi ga kupili po privilegovanoj cijeni čime bi Grad postao vlasnik, ali Grad nije bio saglasan s tom idejom. No 2019. godine je JU SC Borik donio odluku o pokretanju postupka javnih nabavki usluge višegodišnjeg zakupa poslovnog prostora s pratećim sadržajem i kasnije se obratio Gradu tražeći saglasnost na zaključenje ugovora nakon javnog poziva i pristigle ponude, ali su iz Grada rekli da kao osnivači JU SC Borik ne daju saglasnost na ugovore. Nakon toga je UO JU SC Borik ovlastio direktora Nenada Talića da potpiše notarski obrađen predugovor i ugovor o zakupu. Sada se po banjalučkim kuloarima šuška da će Grad u jednom trenutku prestati plaćati kiriju kako bi izvorni vlasnik zadržao kuglanu.