Milorad Dodik najavio

Bratić će biti smjenjen s pozicije potpredsjednika NSRS-a

senad-bratic

Dodik je naveo da SNSD neće nastaviti razgovore s SDA o formiranju vlasti na nivou BiH, te da je za to potrebno da iz SDA povuku inicijativu o najavi podnošenja inicijative Ustavnom sudu BiH

Lider SNSD-a Milorad Dodik nije isključio mogućnost da Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) iz bošnjačkog naroda (SDA), bude smjenjen, ukoliko poslanici SDA u entitetskom parlamentu upute apelaciju o primjeni naziva entiteta RS.

-Rečeno je da će grupa SDA-a iz RS-a pokrenuti tu priču. Svaki pokušaj toga, diskfalifikuje svakog što se tiče naše podrške – dodao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Naveo je da RS odbija bilo kakvo uslovljavanje i postavljanje rokova od SDA, čiji lider Bakir Izetbegović je danas istakao da su Bošnjaci i Hrvati građani četvrtog, petog reda u RS-u, te da će, ukoliko se ukupno stanje ne popravi u roku od šest mjeseci, uslijediti obraćanje Ustavnom sudu.

Dodik je naveo da SNSD neće nastaviti razgovore s SDA o formiranju vlasti na nivou BiH, te da je za to potrebno da iz SDA povuku inicijativu o najavi podnošenja inicijative Ustavnom sudu BiH.

Dodao je i da ranije nikakvi razgovori s Bakirom Izetbegovićem o učešću u vlasti nisu vođeni, već su to bili konktakti na nivou poslaničkih klubova.

Kada je u pitanju NATO savez, poznata je, kaže Dodik, politika RS prema tom vojnom savezu.

-Ulazak u NATO značio bi politički kraj RS – dodao je on.

Predstavnici stranaka iz RS-a i iz vlasti opozicije su danas prihvatili zajedničku izjavu u kojoj je navedeno da je podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH radi ocjene ustavnosti imena RS-a, kako je navedeno, u potpunosti antiustavno i antidejtonsko djelovanje, koje predstavlja direktan udar na integritet i suverenitet BiH uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Predsjednik najače opozcione stranke, SDS-a, Vukota Govedarica je također potvrdio da upozoravaju da je ugrožena ustavna pozicija BiH, da je ugrožen Dejtonski sporazum, Ustav RS-a, te da su spremni da ga brane.

I predsjednik PDP-a Branislav Borenović tvrdi da su stranke iz RS spremne da pozovu sve druge da se vrate u ustavne okvire.

-Sa SDA, dok god ima takve stavove, ne treba razgovarati o formiranju vlasti na nivou BiH i SDA ne treba da ima potpredsjednika Narodne skupštine – kazao je Borenović.

-Međunarodno pravo na je našoj strani – rekao je i predsjednik NDP-a Dragan Čavić i dodao da je ovo jedna od ko zna koliko inicijativa koje dolaze iz SDA, koja je ujedinila srpske političke predstavnike.

I predstavnici ostalih stranaka sa srpskim preznakom su iznijeli stavove protiv najave SDA-a, uz ocjenu da naziv RS ne može biti ukinut.