tomislavgrad

Lovci pomažu divljim životinjama preživjeti zimu

lovci_TG

Pozvali su sve lovce da ostavljanjem hrane u njihovim staništima pomognu životinjama u preživljavanju zime

Lovačke udruge “Orlov kuk” i “Vran” iz Tomislavgrada angažirale su se na hranjenju divljih životinja na području lovišta kojima gospodare kako bi pomogle divljači lakše preživjeti veoma hladnu i snježnu zimu.

Predsjednik udruge “Vran” Stjepan Škaro kaže kako su posebno ugroženi biljojedi koji teško pronalaze hranu ispod debelog snježnog pokrivača.

– Iznosimo sjeno, pšenicu, kukuruz za srne i druge biljojede. Vukovi, koji u ovo vrijeme rade najviše štete, nisu ugroženi. To su predator s velikim radijusom kretanja te njima i drugim mesojedima nije potrebna pomoć oko pronalaska hrana, nađu je oni za sebe – kazao je Škara.

S druge strane, srne tokom zime i niskih temperatura zbog nedostatka hrane gube na tjelesnoj masi, pa samim tim i snazi, čime postaju lakši plijen za predatore, posebno vukove.

Predsjednik lovačke udruge “Orlov kuk” Mate Buntić kazao je kako pored divljači lovci hrane divlje konje koji se već petnaestak dana nalaze na području zvanom Grla, na ulazu u šumovito područje Vran planine.

Iz spomenutih udruga pozvali su sve lovce da ostavljanjem hrane u njihovim staništima pomognu životinjama u preživljavanju zime.