nsrs

Bratić: Državna agencija jedina nadležna za predstavljanje BiH

210520_bratic

Ukazao je da akreditaciju visokoškolskih ustanova provodi HEA u saradnji s Agencijom za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS

Poslanik Poslaničke grupe “Zajedno za BiH” u Narodnoj skupštini RS Senad Bratić upozorio je danas da je Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine (HEA BiH) jedina nadležna za predstavljanje BiH i njenih entiteta kod nadležnih međunarodnih organizacija.

– Entitetske agencije mogu to da rade uz punomoć Parlamentarne skupštine i Predsjedništva BiH – rekao je Bratić tokom rasprave u Narodnoj skupštini RS o Prijedlogu zakona o obezbjeđivanju kvaliteta u visokom obrazovanju RS.

Ukazao je da akreditaciju visokoškolskih ustanova provodi HEA u saradnji s Agencijom za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS.

Kroz entitetski prijedlog zakona se, kako kaže, provlači sukob nadležosti i neusklađenost s Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju BiH.

– Čudno je da smo došli u takvu situaciju i nakon provedene javne rasprave – dodao je on.

Istakao je da je HEA nadležna za donošenje normi kojima se određuju minimalni standardi u oblasti visokog obrazovanja.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević je obrazlažući u Narodnoj skupštini ovaj prijedlog zakona rekao da je visoko obrazovanje izvorna nadležnost entiteta.

Poslanici NSRS prethodno su završili raspravu o Prijedlogu zakona o visokom obrazovanju u RS.

Razmatra se Prijedlog zakona o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć u RS.