Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tri prelaza

Turski policajci počeli s radom na graničnim prelazima u Srbiji

20200624_2_43127324_56199750_Web (1)

Turski policajci će pomoći i u sprečavanju ilegalnih migracija

U okviru projekta kojeg realizira Direkcija policije Republike Turske, 11 turskih policajaca u srijedu je počelo s radom na graničnim prelazima u Srbiji, kako bi olakšali turskim državljanima koji tokom ljeta koriste ove granične prelaze, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz Direkcije policije Turske navedeno kako su turski policajci, u okviru projekta između Ministarstva unutrašnjih poslova Turske i Srbije, raspoređeni na graničnim prelazima u Srbiji koje najviše koriste turski državljani.

Tako će 11 turskih policajaca, među kojim i jedan šef policije, od danas pa do 20. septembra obavljati dužnosti na graničnim prelazima Srbije s Bugarskom, Mađarskom i Hrvatskom.

Po trojica turskih policajaca raspoređena su na graničnom prelazu Batrovci (s Hrvatskom), na graničnom prijelazu Hargos (s Mađarskom) i graničnom prelazu Gradina (s Bugarskom).

Cilj projekta je da turski policajci olakšaju procedure prilikom prelaska granice turskih državljana kojih na ovim prelazima godišnje pređe oko dva miliona. Osim toga, turski policajci će pomoći i u sprečavanju ilegalnih migracija.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Suleyman Soylu i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović su 19. februara prošle godine u Istanbulu razgovarali o unapređenju bilateralne saradnje, na marginama 6. ministarske konferencije koja je održana u Istanbulu u okviru Budimpešta procesa. Kratko nakon toga pokrenut je projekat slanja turskih policajaca u Srbiju.