Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bratić: Uvod u anarhiju i opasnu avanturu za sve u BiH

Senad Bratic

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić ocijenio je za Fenu da današnja odluka Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a da odlukom o referendumu koji se odnosi na Dan RS-a – 9. januar, nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, predstavlja udar na Dejtonski mirovni sporazum i u suprotnosti je s Ustavom BiH.

–Sada bi ponovo trebalo tražiti zaštitu pred Ustavnim sudom BiH, ali se postavlja pitanje ima li to smisla kada se u RS odluke tog suda ne provode, pa ni ona o neustavosti 9. januara kao Dana RS – ukazao je Bratić.

To, naveo je, “sve nas uvodi u jednu anarhiju i opasnu avanturu“, što nije prihvatljivo.

Upozorio je da se takvim odlukama “udara i na suživot i sav trud koji je uložen da se izgradi povjerenje i dobri odnosi među svim građanima u RS“.

Smatra da u svemu ima i politike, te podsjeća da je nedavno i predsjednik RS-a Milorad Dodik nedvosmisleno rekao da će se referendum u RS održati, iako se nije još znala odluka Ustavnog suda RS-a.

-Čini mi se da je Ustavni sud RS-a ovim pokazao na kojim su relacijama ta pravosudna institucija i izvršna i zakonodavna vlast RS-a – dodao je Bratić navodeći da to nije dobra poruka građanima koji žele da žive u miru i u zajedničkoj državi.

Vijeće Ustavnog suda RS-a danas je ocijenilo da se skupštinska dluka o referendumu jednako odnosi prema svim narodima i građanima, te da kao takva ne može ugroziti vitalni nacionalni interes ni dovesti do diskriminacije u uživanju bilo kojeg od prava garantovanih Ustavom.

Ta odluka, po ocjeni Vijeća, nema nacionalni predznak, već se nezavisno od njihove nacionalne pripadnosti, podjednako odnosi na sve građane, koji slobodno disponiraju svojim pravom da učestvuju na referendumu.

Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a naveo je u zahtjevu, između ostalog, da se predmetnom odlukom o raspisivanju referenduma osporava Odluka Ustavnog suda BiH kojom je utvrđeno da propisivanje 9. januara, kao Dana Republike Srpske, nije u skladu sa Ustavom BiH.

U zahtjevu je dalje navedeno da se datum 9. januar kao Dan RS-a, koji je neprihvatljiv za bošnjački narod, mora staviti van snage i da se više ne može propisivati kao praznik, bez obzira na volju građana i zvaničnih vlasti u RS-u.