Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zastupnik SDA

Bratić u NSRS: Kršite Dayton, ovo ničemu ne vodi, bit će sankcija

bratic

Bratić je naglasio da se ovime se krši Dayton Ustav BiH

Senad Bratić, zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA), naglasio je da prijedlogom zakona o lijekovima Narodna skupština RS izlazi iz ustavnosti i krši Daytonski mirovni sporazum.

“Prijedlog kaže da se zakonom osniva agencija RS. Godine 2009. je potpisan Sporazum koji su potpisali entitetski premijeri Mustafa Mujezinović i Milorad Dodik te Nikola Špirić kojim je osnovana Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH. U pravnoj analizi savjetnika NSRS Radomira Neškovića koji je naveo da, bez saglasnosti Federacije BiH i institucija na nivou BiH, Republika Srpska nema kapacitet da sama vrati prenesene nadležnosti na ustavan način. Zakoni su usvojeni u Parlamentu BiH i samo tamo se mogu mijenjati i stavljati van snage”, kazao je Bratić.

Bratić je ponovio da se ovime se krši Dayton Ustav BiH.

“Kad bude poništen na Ustavnom sudu BiH slat će se poruke da taj sud donosi političke odluke. Bojim se da će prije toga uslijediti međunarodne sankcije. Ovo ničemu ne vodi. Bolje da se pomogne UKC-u i običnom pacijentu i da se nabavi kisik po medicinskim standardima. Sve se to može uraditi na zakonski način, a ne na ovaj protivdaytonski način”, kazao je Bratić.