Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

borrell i blinken

EU i SAD podržale teritorijalni integritet BiH: “Poštujte državne institucije”

borrell-blinken

“EU i SAD ujedinjene su u čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu BiH, kao i zajedničkim naporima da se provedu izborne i ustavne promjene te zadrži funkcionalnost državnih institucija”

Visoki predstavnik Europske unije Josep Borrell i državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken na sastanku u Washingtonu potvrdili su još jednom čvrstu podršku teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, ali i iskazali zabrinutost separatističkim retorikama.

“EU i SAD ujedinjene su u čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu BiH, kao i zajedničkim naporima da se provedu izborne i ustavne promjene te zadrži funkcionalnost državnih institucija. Ozbiljno smo zabrinuti sve jačim retorikama podjele u BiH. Pozivamo sve aktere da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog te poduzmu korake da se nastavi proces integracije u EU. SAD i Europska unija spremne su pomoći u ovim koracima”, stoji u saopštenju objavljenom nakon sastanka.

Dali su podršku i proširenju Europske unije na zapadni Balkan.

“Ulazak u EU je prioritet za cijelu regiju, a pomoći će u ojačavanju demokratskih institucija, zaštititi fundamentalna prava i ojačati vladavinu prava. Ovoj regiji je mjesto u Europskoj uniji. Integracija će pomoći prosperitetu naroda u regionu. U tom kontekstu, smatramo da bi pregovori sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom trebali početi bez odlaganja”, jasno su poručili Borrell i Blinken.

Naglasili su i važnost normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, te pozvali političare u Crnoj Gori da zajedničkim naporima rade na ispunjenju želje stanovnika ove zemlje da u budućnosti budu članica EU.